Страшилище срещу бандити пое търновската полиция

Страшилище срещу бандити пое търновската полиция  | StandartNews.com

Новият шеф върна спортния полуден на униформените

Топкриминалист застава срещу престъпността в старата столица. Роденият през 1976 г. във Велико Търново Илиян Личев е новият шеф на местната полиция на мястото на отстранения заради гафа със спецоперацията в Лясковец Христо Христов. Той беше представен лично от главния секретар на ведомството Светлозар Лазаров. Шефът на търновските полицаи е минал през всички нива на йерархията, категорични са колегите му. В биографията му са записани едни от най-добрите операции по линия на акцизите и наркотиците в старата столица.

Директорът на полицията е зодия Риби. Липсва му свободно време за излети в природата със семейството, както и за лов и риболов, но все още намира време за фитнес. Възстановил е спортния полуден в областната дирекция на МВР-Велико Търново. Полицаите се събират за футбол в сряда, но той няма време за това. "Разпределям си времето така, че да мога да си свърша служебните задължения, но правя всичко възможно да не пренебрегвам и семейството си", казва Личев. До преди броени дни той беше зам.-директор на полицията в Търново. Завършил е техникум по механотехника "Васил Левски" в Горна Оряховица. Кара казарма в поделението в Белене като понтонер в инженерни войски. Веднага след това кандидатства право в Софийския университет и в Академията на МВР. Вратите на Алма матер остават затворени за него, но пък се отварят тези на тогавашния ВИПОНД. Така през 2000 г. Личев завършва Академията на МВР в така наречения щастлив випуск. Всички дипломирали се около 100 човека си казали, че влизат в новия век с дипломи. Личев се връща в старата столица и започва работа в местната полиция. Успоредно с това все пак завършва право - във Великотърновския университет.

Първоначално започнал като районен инспектор в РУП - Велико Търново. Година и половина отговарял за централната част на Велико Търново. Постепенно започнал да расте в кариерата - оперативен работник в Криминална полиция, където се занимавал с по-тежките престъпления със сериен характер, домови кражби и наркоразпространение. После става разследващ полицай и постепенно се издига до началник на сектор "Криминална полиция". Колегите на Личев припомнят, че многократно е награждаван за разработките си срещу дребни бандити и разбити схеми, които ощетяват хазната с големи пари. "В дирекцията има изграден екип и няма да правя промени. Колегите, с които ще работя, са същите, с които съм работил и до сега", казва Личев. Търновската полиция е на едно от първите места в страната по разкриваемост на престъпленията - около 52%.

Личев и съпругата му се запознали през 2001 г., сега вече са семейство и имат 4-годишна дъщеря. Никой от родителите на топкриминалиста не е работил в МВР. По полицейската работа го запалил вуйчо му Емил Тошев, който е бил заместник-директор на Транспортна полиция в София.

Извън работата Илиян Личев е на път да сбъдне една от най-големите си мечти. От 5 години заедно с родителите си и брат си строят къща в близкото до Велико Търново село Шемшево. Оставали малки довършителни работи и фамилната къща ще е завършена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай