Стоянова: Дупнишката каса е чиста измама

Стоянова: Дупнишката каса е чиста измама | StandartNews.com

Дупнишката "Популярна каса" е чиста измама. Това обяви Менда Стоянова в предаването „Здравей, България" по повод проблемите на граждани, загубили спестяванията си заради примамливата оферта.

„Взаимоспомагателните каси съществуват като такива. Единственият регламент, по който съществуват, е чрез Закона за кооперациите. Тоест, само кооперация, която е регистрирана като такава, може да осъществява подобна дейност", обясни тя.

Касата в Дупница има регистрация в Пловдивския окръжен съд като кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса", стана ясно от депутата на ГЕРБ.

„В Закона за банките изрично е казано, че не може да се осъществява каквато и да е дейност, подобна на банковата или под наименование, което подвежда за банкова дейност", уточни Стоянова. „Всякаква друга влогово-набирателна или кредитна дейност е забранена. В случая според мен имаме класическа измама. А измамите винаги ще съществуват", добави тя.

Стоянова изтъкна, че не е ясно коя държавна институция би могла да осъществява системен контрол върху подобни каси. „Няма кой да ги наблюдава, защото това е една измама. Няма кой да наблюдава системно една измама", заяви Стоянова. И бе категорична, че договорите, подписани с „Дупнишката популярна каса", са били абсолютно незаконни.

Повече за дупнишката пирамида може прочетете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай