Стоянка Мутафова на сцената навръх 90-ия си рожден ден

Стоянка Мутафова на сцената навръх 90-ия си рожден ден | StandartNews.com

София. Стоянка Мутафова излиза на сцената и на екрана навръх 90-ия си рожден ден. Почитателите на популярната актриса могат да я гледат на живо в Сатиричния театър "Алеко Константинов" - в комедията "Госпожа Стихийно бедствие" от Алдо Николай, и на кино - в "Одеон", във филма "Езоп" (1970 г.) на Рангел Вълчанов.
Прожекцията е от 17,30 ч - в рубриката "Български екран". Входът е безплатен, научи БТА от организаторите.

Адриана Андреева и Николай Атанасов - Шуши, който е и режисьор на спектакъла, партнират на Стоянка Мутафова в "Госпожа Стихийно бедствие" на импресарската къща "Вирджиния Втора".

Героите на представлението - майка, дъщеря и техният предан приятел, живеят заедно в къща в италиански град. Най-фаталната, най-сексапилната, най-женствената дама - такава е в мечтите си от своята младост жизнената героиня на Стоянка Мутафова. Нейната 90-годишна Олга танцува степ, чарлстон, сиртаки, валс, командва цялата къща и най-вече дъщеря си Елза, останала стара мома заради нея.

Стоянка Мутафова е в ролята на Касандра в българско-чехословашката копродукция "Езоп" по сценарий на Анжел Вагенщайн. В звездния актьорски екип са и Георги Калоянчев, Доротея Тончева, Джоко Росич, Константин Коцев. Филмовият разказ започва от безлюдните плажове и хотели по българското Черноморие. Тишината изведнъж се оглася от смеха на Езоп, надживял вековете. Действието се прехвърля в средата на 6-и век пр. Хр. В шатрите на лидийския цар Крез цари охолство.

Поетесата Сафо чете прекрасните си стихове. Робите работят до пълно изтощение в каменоломните на остров Лесбос. Един от тях е Езоп. В неговите шеговити басни и закачки с господарите е събрана мъдростта на онова далечно време, неутолимата жажда на човека за свобода и щастие. Навлякъл си омразата на жреческото съсловие, Езоп е погубен след клеветнически донос.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай