Стотици жалби на ужилени избиратели заляха ЦИК

Министър и омбудсман в подписките за вота

Стотици жалби на ужилени избиратели заляха ЦИК | StandartNews.com

Разписали Папазов при комунистите, Пенчев се откри в партията на Капка

Политици, социолози и бизнесмени попаднаха в подписките на партиите за евроизборите, без да знаят. Парафът на омбудсмана се оказа при Капка Георгиева. За нарушението със своите лични данни сигнализира самият Константин Пенчев. Той направил проверка в сайта на ЦИК и с изненада открил, че е един от многото, чиито ЕГН с имена и подписи фигурират в партийните списъци за регистрация на евроизборите, без да са давали съгласие за това. Парафът му фигурира в подписка в подкрепа на партията на бившата съпруга на Волен Сидеров. "Национал-демократичната партия" обаче не бе допусната до изборите, защото не успя да събере нужните 2500 подписа. "Дори не съм чувал тази формация, но щом тя има ресурс да злоупотребява с личните данни на хората, какво остава за по-големите партии", възмути се Пенчев. И заяви, че вече е сигнализирал главния прокурор, Комисията за защита на личните данни и ЦИК.

Председателят на парламента Михаил Миков също обясни, че е засегнат от фалшификациите, но не пряко. "На моята секретарка са използвали данните за партия, която никой не я знае", заяви той от трибуната на парламента. Централната избирателна комисия е затрупана с жалби. От ЦИК посочиха, че са получили над 150 жалби на хора, разписани без знанието им. До късния следобед пък в Комисията за защита на личните данни бяха получени повече от 40 оплаквания. Прокуратурата също събира сигнали

Сред потърпевшите е и независимият депутат Румен Йончев. Още от рано сутринта вчера зам.-председателят на "България без цензура" сигнализира, че парафът му е даден в подкрепа на "Синьо единство" на Надежда Нейнски. Депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова изпищя, че е "разписана" в "България без цензура". От "Синьо единство" пък тръбят, че данните на техни функционери са в списъците на Реформаторския блок, ГЕРБ и Християндемократическата партия.
Журналистите Ахилеас Лилов и Симеон Табаков също разкриха нарушение съответно от "Глас народен" и от ГЕРБ. От формацията на Светльо Витков разпространиха съобщение, в което заподозряха, че БСП е в дъното на скандала. Цял куп публични личности се оказаха в подписката за регистрация на "Съюза на комунистите в България". Там се оказа и парафът на министъра на транспорта Данаил Папазов. "Никъде не съм се подписвал", коментира той пред "Стандарт". В същата подписка фигурират имената на шефа на КРИБ Огнян Донев, издателя Ирена Кръстева, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, както и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Там е и бизнесменът Николай Банев, чиято съпруга Евгения се кандидатира за евродепутат. "Не съм слагал подписа си, ще търся правата си", заяви Банев пред бТВ. Шефът на Съюза на комунистите Павел Иванов пък определи случващото се като опит за умишлена дискредитация. Той посочи, че неговото име също излиза в две подписки - в тази на собствената му формация и в списъка за малка националистическа партия.

Ревизията ще изчисти пейзажа

Мая Манолова, Коалиция за България

Проверката на подписите в подкрепа на регистрация на партия за изборите ще подейства отрезвяващо и очистващо за целия политически пейзаж. В България функционират около 300 политически партии. Дали реално те имат подкрепа от българските граждани, става ясно и при регистрацията им за участие на избори, и по време на самите избори. Когато подписките бяха с по-високи изисквания, имаше парадокси, в които партии събират повече парафи за участие в избори отколкото гласове на изборите.

Няма черен пазар на лични данни

"Говори се, но официално нямаме данни за черен пазар на лични данни", коментира председателят на Комисията по защита на личните данни Венета Шопова пред Дарик. Тя обаче посочва, че в комисията има случаи, при които потърпевши са декларирали, че са привлечени или са се подписали в повече от един списък или подписка. Шопова признава, че до момента не са успели да разберат дали и откъде изтича голям обем лични данни. "Имахме една преписка, която стигна до прокуратурата и след това след това не се върна при нас като информация. По единични жалби, които сме разглеждали, сме стигали до определена политическа партия, която или сме санкционирали или сме издавали задължително предписание", посочи тя. Шопова допълни, че в комисията е имало само един сигнал за продажба на лични данни срещу търговско дружество, което е предлагало подобна услуга, но за "такъв политически маркетинг" досега не е имало сигнали. Тя допусна, че не е изключено информацията за ЕГН в сайта на ЦИК да е взета от някой, който поддържа или работи с масиви данни.

Проверката на ЕГН извън закона

Възможността всеки да провери дали дадено ЕГН фигурира в партийна подписка е погазване на личните данни. Това сигнализира адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация"пред bTV. По думите му това може да стимулира корпоративния вот, тъй като работодателите могат да се информират за политическите възгледи на своите работници. Според него възможността да се правят подобни проверки противоречи на два нормативни акта. Адвокат Кашъмов смята още, че това дава и възможност на МВР да "профилира" хората политически, макар че това е забранено от закона.

Партиите излизат сухи от скандала

Отпадат от вота само, ако парафите недостигат

Не се очакват сериозни наказания за партиите, срещу които има подадени жалби за кражба на лични данни. Това признаха неофициално юристи от политическите централи. Те обясниха, че е много трудно да се стигне до физическото лице, което е отговорно за нарушението. Това потвърди и говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той посочи, че отговорност може да се търси от виновното лице, но политическата партия като такава не може да бъде обвинена. Неофициално друг член на комисията обясни, че подобна проверка е "много сложна и почти невъзможна".
Причината е в процедурата, по която се събират парафи за регистрация. Често задачата по събиране на подписи е поверявана на активисти и симпатизанти, които без контрол от партията попълват таблиците. Ако органите на реда стигнат до някой, почти сигурно е, че той ще се размине с глоба, обясни прокурор от Софийска градска прокуратура пред "Стандарт". За създаването на неистински документ наказанието, което предвижда законът, е до две години затвор. Ако лицето е неосъждано, до тази мярка рядко се стига. Начинът, по който се събират парафите, допускат и възможност за умишлена фалшификация или провокации. "Съвсем възможно е някой да се е подписал собственоръчно, но след това да скочи, че това не е така, за да окаля името на партията", смятат депутати.
От ЦИК уточниха, че все пак на теория е възможно да се стигне до заличаване на регистрацията на дадена партия. Това може да се случи, ако се установи, че в подписката има фалшифицирани парафи и те бъдат премахнати и се окаже, че формацията няма нужните 2500 подписа. От ЦИК, прокуратурата и Комисията по личните данни посочиха, че досега няма сигнали срещу БСП, ДПС и "Атака".

Галеви и Маргина с право на глас

Още нарушения излизат наяве след проверка в избирателните списъци. Изненадващо се оказа, че братя Галеви - Ангел Христов и Пламен Галев, също са вписани в тях. Те са в неизвестност от близо две години, след като ВКС ги осъди на по пет години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване през май 2012-а година. Оттогава Интерпол издирва двете бивши барети. За изборите за Европейски парламент бе въведено изискване за уседналост. То дава право на гласуване само на българи, живели най-малко през последните три месеца в България или друга страна членка на Европейския съюз. Така в нарушение е вписано и името на Николай Маринов - Малкия Маргин, който е в неизвестност от пет години. Сред имащите право да гласуват е и Христофорос Аманатидис-Таки, който напусна България през 2008-а година, а през 2012-а година беше обявен за международно издирване. По-късно той беше задържан в Дубай, като впоследствие неговата екстрадиция беше отказана.

Махат 1111111111 от списъка

ЕГН-тата с десет еднакви цифри, които се показват в системата за проверка на партийните подписки, са въведени тестово от "Информационно обслужване", които са изготвили софтуера. От ЦИК обявиха, че те ще бъдат премахнати. При въвеждане на ЕГН с десет единици в системата излиза, че човек с инициали М. Т. Х. присъства шест пъти в подписка на една партия. Такъв единен граждански номер обаче не съществува.

Спец по СРС ще се бори с нарушенията

Съпругът на депутатката от БСП Деница Караджова - Венцислав, е новият шеф на Комисията за защита на личните данни. Той ще замести досегашния председател Венета Шопова. Караджов е бивш член на ЦИК, както и главен експертен сътрудник към Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на СРС. Останалите избрани в комисията са Цанко Цолов - началник отдел в КЗЛД, Цветелин Софрониев - главен секретар на КЗЛД, както и Мария Матева и Веселин Целков - бивши членове на Държавната комисия за сигурността на информацията. "Централната избирателна комисия да положи повече усилия за защита на личните данни", призова новоизбраният председател. По думите му промените в новия Изборен кодекс допринасят за прозрачност на дейността на институциите. Изборът на нови членове и председател се наложи, тъй като мандатът на сегашните изтече през декември 2012 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай