Стотици със знамена на протест срещу роми пред кметството в Гърмен

Стотици със знамена на протест срещу роми пред кметството в Гърмен | StandartNews.com

Не стихва напрежението в община Гърмен след конфликта в събота между българи и роми пред заведение в селото. Стотици местни жители се събраха още в 07,30 часа пред сградата на кметството тази сутрин. Много от тях развяваха български трибагреници. Протестиращите настояват за незабавно изселване на нелегално пребиваващите в квартал „Кремиковци" роми, както и за изпълнение на заповеди отпреди 4 години за бутането на 129 незаконно изградени постройки. „Настояваме за пълна проверка в махалата – колко къщи са построени, имат ли разрешителни, кой им е издал разрешителните, каква е адресната регистрация на живущите там, имат ли разрешение за електрозахранване и ВиК", заяви Розен Марчев, бивш кмет на село Марчево.

Според някои има намесена и политика в социалния проблем, като битката е кой да спечели ромските гласове на предстоящите местни избори. „Винаги има някаква политическа нотка. Но в този социален проблем не бива да се намесват политици. За да не ескалира напрежението. Ще търсим генерално решение на проблема с незаконните постройки и с нелегитимно пребиваващите в ромския квартал. Искам да уточня, че във всичките ни села има роми, които са интегрирани, работят, не крадат. Само тези в „Кремиковци" са свикнали да живеят на социални помощи. Ще инициираме и законодателни промени, за да не живеят цял живот на социални помощи", заяви в понеделник кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Тя уточни, че незаконните постройки не са блъснати, тъй като общината първо трябва да осигури домове на обитателите им. Това обаче е невъзможно. И 4 години събарянето на къщите се отлага.

„Дали сме 1 седмица ултиматум – до 2 юни, да се изравнят със земята тези постройки и да се изселят тези роми, които са дошли тук от цяла България. В противен случай ще вземем нещата в наши ръце", категорични са от инициативния комитет. Подкрепа в понеделник сутринта бунтарите получиха от футболни агитки и от рокери, но не се стигна до щурмуване на кметството и да ексцесии.

За решаването на проблема Минка Капитанова ще разчита на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и на шефа на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, с които има спешна среща днес от 10,00 часа. На нея ще присъстват и представители на инициативния комитет.
За да знаят протестиращите всяка стъпка, която правят институциите за решаването на тежкия социален проблем.
В община Гърмен остава засилено полицейското присъствие. Десетки униформени охраняват квартал „Кремиковци", тъй като има опасност жители на общината да атакуват махалата и да запалят къщите на ромите. Повечето обитатели на квартала са се изнесли в планината заради страх от саморазправа.

Искрата в Гърмен пламна, след като в събота към 17,30 часа над 200 роми атакуваха 5-6 местни младежи. Преди тома момчетата играели карти и направили забележка на десетина роми да намалят силната музика в микробуса си пред заведение в селото. Мургавите мъже веднага извикали подкрепления и селището почерняло от тълпата роми. Те използвали дърва, ножове, брадви камъни, юмруци, ритници и всякакви подръчни средства, пострадаха 10 души при нападението им. Всички те са прегледани в приемния кабинет на МБАЛ „Иван Скендеров" – Гоце Делчев. Не са имали фрактури и тежки травми, а само множество порезни рани, които са зашити от медиците. Много други пострадали пък не са търсили медицинска помощ, тъй като се отървали с леки поражения. „Те бяха дошли да убиват. След този случай няма как да има мир тук. Търпим с години кражбите и наглостта на ромите, но чашата на търпението ни преля. Нямаме нищо общо с политици. Искаме законът да е за всички, а не само за нас", твърдят протестиращи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай