Стотици рокери разтърсиха две планини

Мотористите си имат патрули по сигурността

Стотици рокери разтърсиха две планини | StandartNews.com

Рев на мотори, рок музика и студена бира. Стотици рокери от страната, Македония, Сърбия и Гърция окупираха къмпинг в прохода Предел в петък. Планините Рила и Пирин веднага бяха огласени от купона на мотористите. Единадесетият Мото рок фест се превърна в поредното тридневно шоу на колела на три поколения „синове на вятъра".

Най-напред свещеник отслужи водосвет за здраве и благоденствие на всички. Мотористите си пожелаха безаварийно пътуване и опитаха от обредната питка. Петъчната вечер бе подчинена на атрактивни надпревари - канадска борба, турнир за най-забавна и за най-голяма татуировка, дартс от мотор, бутане на мотор назад, битка за най-шумна машина. В първата вечер на сцената заби гостуващата рок група „Tro Ya" от македонския град Радовиш.

Ставането се оказа бавен и мъчителен процес

в съботната сутрин. Но към 10,00 часа всички бяха будни и готови за нови предизвикателства. Кафето смени бирата, тъй като на рокерите ИМ предстоеше да направят почетна обиколка на град Разлог, да демонстрират майсторско каране и спиращи дъха на зрителите гонки. Доста фенове на мощните мотори дойдоха в къмпинга, за да разгледат машините. Те нямаше нужда да питат къде са рокерите, тъй като се ориентираха по музиката и рева на машините. Деца и възрастни се снимаха до скъпите и луксозни мотори – „Хонда Шадоу", „Ямаха Драгстар", „Сузуки", „Чопър", „Харлей Дейвидсън". Един от мотористите обаче имаше важна мисия. Васко Манасиев от Кюстендил, известният поп рокер, приготви свещеническите си одежди. За първи път тази година рокерите единодушно решиха да си направят курбан, който да бъде осветен от божия служител и раздаден на всички за здраве и благоденствие. По време на службата, която започна в 11,00 часа, лагерът притихна.

Всички запалиха свещи, а отец Васил ги поръси със светена вода. „Две агнета паднаха в жертва, курбанът се сготви още в петък вечерта. Решихме да са две животните, за да почетем паметта на двама наши братя, загинали в катастрофи на наши събори – миналата година издъхна 20-годишен младеж от София, а през 2010 г. – Петрослав Крумов от Радомир, чиято паметна плоча е до пътя за Банско и Разлог", каза Методи Методиев-Вожда, шеф на Мотоклуб „Пирински вълци" и домакин на рокерския събор.
„Благодарим на община Разлог за подкрепата, тъй като подобно мероприятие се организира много трудно. За нас това е най-важното събитие в годината", сподели Вожда.
рокерите нямат много време, трябва да тръгват към Разлог. Проверяват моторите си,

въртят по кръгче на поляната

за да се уверят, че всичко е наред. За реда и сигурността в лагера се грижи 24-часова полицейска охрана. Не липсва и лекар, както и линейка. Самите мотористи имат свои патрули по сигурността. Сред основните цели на организаторите е да рекламират рока и да популяризират български рок банди, за да се опълчат на чалгата, която залива страната ни. Цялата поляна е покрита от паркирани мотоциклети, някои от тях са самоделки. Открояват се някои доста скъпи, които струват по над 100 000 лева.

Но това е да си рокер, влезе ли ти бензин в кръвта, няма спиране, то е до живот. Тръпката е уникална - вятър в косите, рев на двигател в ушите, свобода в душите, споделят рокерите. Доста от тях са довели и децата си, има малчугани на по 4-5 години, които вече са запалени по страстта на своите бащи. „Искам да ми купят скутер, защото още съм малък. Но стана ли на 18 година, ще настоявам да имам истински и бърз мотор", категоричен е един от малчуганите. Карането разтоварва рокерите, отдушник е за тях от ежедневните грижи и проблеми. Забравят за всичко лошо, щом се качат на моторите си. „Сякаш се пречистваш самият ти, ставаш по-добър, по-позитивен и по-търпелив, след като подкараш машината", разкриват мъжете. Те уверяват, че тяхната тръпка е много по-силна от тази на ловците или рибарите. И са категорични, че са нормални хора, не са по-лоши от другите. Най-много ги тревожи неразбирането на другите.

Считат ги за убийци, за самоубийци на пътя, за хора, които създават проблеми в обществото. „рокерите не са безразсъдни на шосето, а се грижат за своята безопасност. Апелираме към водачите на автомобили за повече толерантност към нас. Не винаги мотористите са виновни за катастрофите. Непрекъснато напомняме на нашите братя по страст да носят предпазни каски, да спазват правилата за движение и да не предприемат рисковани изпреварвания. Просто за нас моторът е религия, начин на живот", казва Вожда. Да си рокер означава да имаш две много важни неща - свобода и братство. Да си свободен да направиш своя избор във всяка една ситуация и да имаш подкрепата на своите братя - "синовете на вятъра".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай