Стотици отбелязаха на Черни връх 121 г БТС

Стотици отбелязаха на Черни връх 121 г БТС | StandartNews.com

Стотици туристи се събраха днес на Националния туристически събор на Черни връх, за да отбележат навършването на 121 години от създаването на организираното туристическо движение у нас. Неговото летоброене започва от двата паметни дни – 27 и 28 август 1895 г., когато на Черни връх се качват 300 души, организирани от Алеко Константинов. Днес големият български общественик, демократ, юрист и писател е патрон на Българския туристически съюз.

На върха участниците в събора бяха поздравени от общинския съветник Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта. От името на кмета на града Йорданка Фандъкова и на инициатива София2018 той пожела успех на хилядите любители на планината и отличи с предметни награди най-добрите през последната година. София2018 и БТС са партньори по много инициативи през последните две години.

Членове на БТС в България са над 38 000 души и много от тях днес бяха на празника на БТС на витошкия първенец Черни връх. Походът на туристическите дружества към върха започна в два лъча в 7 ч. и в 9 ч. По-ранният премина през Златните мостове и хижа „Кумата", а другият бе директен през х. Алеко. Имаше и колопоход от хижа „Алеко" до Черни връх. По обед участниците в Националния туристически събор положиха цветя пред барелефа на Алеко Константинов, а председателят на БТС Алексей Стоев поздрави участниците и гостите. Последваха изпълнения на планинарски песни, а с томбола бяха определени най-щастливите от носителите на значката „Покорител на 10-те планински първенци" за 2016 г.
Българският туристически съюз разполага с общо 410 обекта в страната, като 219 от тях са хижи с 13 062 легла, заслони – 26 с 283 легла, домове – 33 с 2394 легла, 33 туристически спални с 1296 легла, къмпинги – 13 с 383 легла. БТС е доброволно, независимо, непартийно и неправителствено сдружение за социален отдих, спортно-туристическа, културна, родолюбива, природолюбива и екологична дейност. Съюзът развива и насърчава различните видове и форми на туризъм, планинарство и други туристически дейности. Стимулира ориентирането, алпинизма, спелеологията и новостите в спортно-туристическата област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай