Стотици носиха иконата Света Богородица от Бачковския манастир

Стотици носиха иконата Света Богородица от Бачковския манастир | StandartNews.com

Стотици миряни от цялата страна се включиха в традиционното литийно шествие от Бачковския манастир до местността Клувията високо в планината. Там, според поверията, чудотворната икона на Света Богородица е била укрита от монаси, заради турските нашествия. Намерена е във втория ден на Великден през 1604 година от две овчарчета и е върната в Светата обител. Така и до днес вярващите се покланят пред светинята и се молят за здраве и блогополучие.

Процесията се провежда повече от 350 години винаги във втория ден на Великден. Дъждът не попречи стотици вярващи тази сутрин да прекрачат прага на светата обител и да се наредят на опашка пред манастирския храм, където се намира чудотворната икона на Божията майка, за да запалят свещ и отправят своите молитви, съобщава БНР.

Своите пожелания към миряните отправи при потеглянето на шествието и игуменът на Бачковския манастир архимандрид Симон: "Празникът на празниците Пасха Христова е възкресение на нашите души. И така символично, носейки всяка една година чудотворният образ до местността Клувията, където е бил скрит, дава на нас вярващите също така символистично възкресяване за добри дела".

Архимадрид Симон поясни, че и тази година начело на процесията застава копие на чудотворната икона на Божията майка, за да не пострада оригиналът при пренасянето. Той съобщи още, че в църквата на светата обител предстои мащабен ремонт, тъй като ценните стенописи са застрашени от оводняването на храма. След това ще започне и реставрацията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай