Стаж в завода вместо физическо

Стаж в завода вместо физическо | StandartNews.com

Бизнес и училище ще утвърждават програмите за дуално обучение

Учениците в 11 и 12 клас, които се обучават дуално, няма да имат часове по физическо възпитание. Те ще бъдат изместени от практиката в реална работна среда, предвижда проект за нова заповед на просветното министерство. Съгласно него при дуално обучение учениците от 11 клас ще прекарват в предприятието два дни, а в 12 клас те ще станат три. Заради това броят на общообразователните предмети, които младежите учат, трябва да бъде намален.

Единственият предмет, който ще отпадне изцяло, е физкултурата. Предполага се, че трудът в завода ще замести необходимостта от специални часове по физическо, смятат експертите. В същото време обаче е предвидено училищата, които решат, да могат да въведат физкултура като свободноизбираема подготовка. Това може да стане например при финансовите специалности, където практиката не е свързана с толкова много движение.

Само 7 часа седмично ще учат общообразователни предмети учениците от 12 клас. Часовете по български език и математика ще останат същият брой, както досега. Чуждият език ще отпадне от общообразователните предмети и ще мине в часовете по професионална подготовка, като младите хора ще учат основно терминология, свързана с бъдещата им работа. Плановете за обучение в реална работна среда пък вече няма да се утвърждават от министъра - те ще бъдат изцяло по усмотрение на училището и бизнеса, в чиито фирми се води обучението на учениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай