Статев към окупатори в УНСС: Дай Боже, това да не е ваш дом

Статев към окупатори в УНСС: Дай Боже, това да не е ваш дом | StandartNews.com

София. "Това не е ваш дом и дай Боже да не бъде". С тези думи ректорът на УНСС проф. Стати Статев  се е обърнал към студентите окупатори в речта си на 29 октомври, показва видео на "Господари на ефира". От екипа уточниха, че записът е правен от студенти и е изпратен до предаването.

Записът за първи път дава пълна яснота около думите на ректора към възпитаниците му да емигрират.

Според проф. Статев думите му, че  предлага на младите хора да емигрират, като не им харесва в България, са извадени от контекста.

В началото на записа се чува как той ги обвинява, че са  "нагли" да искат да окупират аула "Максима", за да спят на меко. По думите му те "нямат мярка", затова иронично им предлага да им запази места в хотел, за да си почиват по-нормално.

"Ще станете ли по велики? Ще станете ли по-велики пред себе си от това, че дремете по тия банки цяла нощ", пита ректорът.

Той им заявява още, че с действията си единственото, което правят е да пречат и "всичко друго е илюзия". Статев ги пита риторично дали се чувстват борци за свобода. И добавя заплашително:

"Единственото, което ви пази е, че гледам на вас с неособено голямо уважение, като на млади хора, които биха се поучили, както и ние сме се поучавали от недостойни постъпки, които сме правили".

Видимо ядосан, той директно предупрежда младите хора, че ако ще му дават пример със СУ, ще им раздаде по един бял лист и ще им подпише писма до колегата му Иван Илчев (ректор на СУ "Св. Кл. Охридски") и да се запишат там.

"Ако някой не му харесва в УНСС, да отива в СУ", заявява Статев.

На това студент отвръща, че въпросът не е в това, а дали им харесва повече в България, отколкото в чужбина.

"Ами, отивайте в чужбина, колега, но не пречете на тия, които искат да учат!", отговаря ректорът

Той добавя, че това са евтини провокационни въпросчета и продължава саркастично:

Какво е това възмущение. Браво на ректора за точните думи. Казал си е нещата така, както са си. А че на някои не им харесва, това си е техен проблем. Анархията не е никакво решение. Има си правилник и ректорът го спазва.
ай си "Недоволни ли сте от измирането на мамутите? Защото и срещу това може да стачкувате. Не е трябвало да измират, толкова красиви животни...".

Накрая Статев заплашва студентите, че ще смени патроните на вратите и те ще бъдат заключени в окупираната аудитория.

"Ще има охрана отпред и който иска да ходи по естествена нужда, ще бъде воден".

Според предаването от доклад на Комисията по досиетата от 18 септември 2012 г. Стати Статев е бил агент на Държавна сигурност. Той е бил привлечен към сътрудничество от Първо главно управление под псевдонима Стойновски на 1 февруари 1989 г. - само 8 месеца преди падането на комунистическия режим. Досието му е запазено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай