Стартираха честванията за 140 г. от Освобождението с мощите на светеца

Стартираха честванията за 140 г. от Освобождението с мощите на светеца | StandartNews.com

С пристигането на двете светини  (б.р мощите на св. Панталеймон и чудотворната икона) у нас се поставя и началото на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на България, съобщиха от Светия синод. Периодът, в който посрещаме мощите на св. Пантелеймон, които се съхраняват в руския манастир в Света гора, както и копието от чудотворната му икона, съвпада с Шипченската епопея, уточняват от синода.

Пантелеймон е един от най-почитаните светци в православния свят.
Лекар по образование, след като приел християнско кръщение, той получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения - както от физически, така и от душевни болести и страдания.

Частици от мощите на св. Пантелеймон - лечителя се съхраняват в много християнски църкви и манастири по света, но най-голяма част от мощите се намира на Света Гора, Атон. Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир „Свети Пантелеймон".

Едва четири пъти тя е напускала пределите на Гърция – носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и сега, за празника на св. Пантелеймон – 27 юли, идва у нас за поклонение от вярващите християни.
Мощите пристигат със съдействието на Балканско Атонско Сдружение по молба на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с решение на Манастирския събор на „Св. Пантелеймон", което е утвърдено на 30 юни от Двойния кинотис на Света Гора на извънредно заседание, и с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция е Света Гора.

Копие на чудотворната икона на св. Пантелеймон, която се съхранява в манастира "Ксенофонт" на Света Гора, братството дарява на храм "Св. Пантелеймон", който се намира на територията на дома за възрастни хора с деменция в столичния квартал "Княжево".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай