17:05 ч.

30.05.16

4 мин.

841

1

0

Стартира кампания за правата на децата в медиите

от редактор Румен Пенчев |

Стартира кампания за правата на децата в медиите

Целта е насърчаване на консултациите с деца и зачитане правото им на мнение по всички въпроси, които ги касаят


Национална телевизия Bulgaria ON AIR и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) поставят началото на дългосрочна кампания „Моят глас е важен". Целта й е да популяризира правото на децата да изразяват доброволно, свободно и безопасно своите позиции по всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено, както и да постави на дневен ред етичното отразяване на деца в медиите. В каузата ще се включат и сайтовете на медийна група Investor – dnes.bg, az-deteto.bg и az-jenata.bg.


В рамките на кампанията за първи път в национален ефир деца ще имат възможност да участват в различни предавания на Bulgaria ON AIR, за да се убедят зрителите във важността и стойността на тяхната гледна точка дори по теми, които привидно касаят само възрастните. Ако досега дори не сме се замисляли за мнението на децата за състоянието на детските площадки и пътищата в страната, за вредните съставки в храните или условията в българските болници, за насилието и социалната закрила, вече ще го чуем с гласа на децата в информационните и развлекателните предавания на Bulgaria ON AIR и сайтовете dnes.bg, az-deteto.bg и az-jenata.bg.


Инициативата е в партньорство с Омбудсмана на Република България, Министерство на образованието и науката и Държавна агенция за закрила на детето.


Изследване на УНИЦЕФ, свързано с присъствието на децата в медиите в България, показва сериозни нарушения на правата на децата, когато се отразяват теми, свързани с тях. Например:


- Не се запазват в тайна личните данни и лицата на деца, които са в риск или под закрила.
- Уязвимите деца – като жертвите и свидетелите на насилие или престъпление – биват подлагани на „обстрел" от журналистически въпроси, което ги принуждава да се връщат към случилото се и за пореден път да преживяват травмата, т.е. липсва щадящо отношение към децата, както и уважение към личното им мнение и пространство.
- Най-много се нарушават правата на децата онлайн и в печатните издания (заради липсата на регулаторни органи), но най-голям ефект нарушението има, когато се случи по телевизията - заради широкия й обхват и споделянията в социалните мрежи.


През 2015 г. УНИЦЕФ в България проведе, заедно с Държавната агенция за закрила на детето и с подкрепата на Българска национална телевизия, първата в България национална консултация с деца, в която се включиха доброволно над 6000 момичета и момчета от цялата страна – деца на различна възраст, пол, социален статус, религиозна и етническа принадлежност, физическо и интелектуално развитие. Те заявиха категорично, че най-големите проблеми за тях са:


- Ширещата се бедност, която засяга всички аспекти на живота им;
- Насилието във всичките му форми (както в дома, така и в училище);
- Некачественото образование (което за тях е остаряло, безинтересно, натоварващо и лишено от практическа насоченост);
- Лесният достъп до алкохол и наркотици, който води до тежки последствия.


Затова кампанията на УНИЦЕФ България и Bulgaria ON AIR „Моят глас е важен" цели от една страна да бъде чут гласът на децата в медийното и обществено пространство, а от друга – да се демонстрират добри практики за отразяване на теми, свързани с децата, техните семейства и обществото по начин, който не нарушава техните права.


Резултати, изводи и препоръки от изследването „Моят глас е важен" можете да прочетете - ТУК. Целия доклад ще намерите -ТУК.


Освен че посочиха предизвикателствата – децата се ангажираха и с конкретни решения. Част от тях можете да видите - ТУК. Те ще бъдат взети предвид при актуализацията на Националната стратегия за детето в парламента.


ВИДЕО-материал, обобщаващ проблемите и решенията на децата, идентифицирани от самите тях, можете да видите тук: Какво представлява ПРАВОТО на детско участие?


Детското участие е гарантирано от Конвенцията на ООН за правата на детето и е право на всички деца – както на индивидуално, така и на групово ниво. На индивидуално ниво, децата имат право да бъдат изслушвани и мненията им да бъдат отчетени, когато възрастните (родители, роднини, учители, лекари, съдии, политици) взимат решения, които ги засягат. Като група – децата имат правото да им се даде възможност да оказват влияние и да дават информация във връзка с решенията, които се вземат в обществото – например в училища, местни администрации, доставчици на услуги, граждански организации или правителството.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Галина · 16:46 · 31.05.2016
Децата имат нужда да бъдат чути, а това е един много добър начин това да бъде осъществено! Изключително добра идея от страна на телевизията и УНИЦЕФ България! Виждам, че ще бъдат засегнати много важни теми, които засягат както децата, така и родителите им.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент