"Стандарт" издава стиховете на Ники

След като проходи по чудо, 13-годишният талант сбъдва втора мечта

"Стандарт" издава стиховете на Ники | StandartNews.com

Поетесата Надежда Захариева влезе в ролята на добрия вестител

Още едно семейство повярва, че чудеса се случват, особено в дните около Великден и особено, ако най-съкровените желания са споделени пред "Стандарт". Националният ежедневник за пореден път доказва, че сбъдва мечти, а щастливецът този път е 13-годишният Николай Георгиев от Пловдив. Вестникът писа за него за първи път преди няколко години, когато Ники, който страда от детска церебрална парализа, стана едно от децата на "Българската Коледа". Съдбата му трогна много българи и те отвориха душите и портмонетата си, за да му помогнат. Плени ги обаче не само с трудния път, който е принуден за извърви, борейки се ежедневно с болестта, но и с това, че е единственото дете с церебрална парализа у нас, което пише стихове.

Първата голяма мечта на Ники бе свързана с желанието да проходи. От няколко месеца това вече е факт благодарение на вълшебните ръце на швейцарския ортопед д-р Бруно Франиер, който оперира Николай и му помогна завинаги да захвърли инвалидната количка. Другата мечта на момчето е да издаде стихосбирка. Това желание на седмокласника ще бъде сбъднато от "Стандарт", първия ежедневник, публикувал поезията на младия талант. Новината съобщи лично на Николай известната българска поетеса Надежда Захариева, която е съпруга на един от най-големите автори в съвременната ни лирика Дамян Дамянов.

Малко преди да тръгне за училище Ники получи позвъняване от Захариева по телефона, в което поетесата му обясни, че е чула, че "Стандарт" се готви да издаде първата му стихосбирка. "Аз също прочетох някои от твоите стихотворения и искам да ти кажа, че много ги харесах", каза още на смаяното от щастливата вест дете Надежда. После го помоли да й прочете по телефона последното си стихотворение и отново похвали детското му перо. Ники е добре запознат със съдбата на Дамян Дамянов, който създава цялото си творчество на инвалидна количка, но съпругата на великия поет припомни на момчето, че самата е била свидетел на това как раждането на голямото творчество не се влияе от физическата слабост.

Моят съпруг беше болен от същата болест като теб, като той изобщо не можеше да ходи, но казваше: "Аз не мога да ходя, но ходи моята душа", сподели пред малкото момче Надежда Захариева. От сърце му пожела да пътешества с душата си по целия свят и да продължава да пише, защото имал талант. "Пожелавам ти също много успехи и най-вече да имаш винаги вяра в себе си, защото тя е тази, която помага най-много в живота", обърна се още към 13-годишния поет литераторката. Не пропусна да го посъветва да заляга и над уроците, защото в момента те са важни. За довиждане му каза да поздрави от нейно име съучениците и учителката си по литература и му обеща непременно да дойде на премиерата на стихосбирката му, когато книжката излезе от печат.

Дамян Дамянов му е кумир

Николай Георгиев пише първото си стихотворение, когато е само на 9 г. Заглавието и темата не са случайни. "Победи" се казва детското стихче, което обаче съдържа дълбоките размисли на малкия творец за неговия собствен живот и за трудностите, които съдбата често поставя пред хората, но те трябва да оцеляват и да ги побеждават. До момента Ники има повече от 40 стихотворения, които заедно с разказите и есетата, които пише паралелно с мерената реч, "Стандарт" ще събере в книжка. Прави впечатление, че върху белия лист момчето излива преживявания и размисли, които са коренно противоположни на очакванията да се чувства зле и потиснат от болестта. Точно обратното - пълни са с оптимизъм, с вяра и усещане за летеж. Конете, звездите, слънцето - това са образите символи в детската поредица, грижливо събирана от майката на Николай - Светлана Георгиева. Майката, бащата Георги и сестрата Юлиана са най-големите вдъхновители за Ники, който им посвещава много от своите стихотворения, защото те са хората, които винаги са го подкрепяли и ще продължат да го правят. За писането Николай споделя, че желанието да създаде поредното стихотворение идвало изведнъж. Първо го усещал вътре в себе си и в продължение на ден-два мислел върху това, което го е провокирало. После сядал пред белия лист и буквално за 10 минути изливал момчешката си душа. До момента не е учил теория за това как се пише поезия. Обича обаче да чете стихове. Много харесвал Христо Ботев, защото неговият герой винаги побеждавал със силата на духа си. Освен това Николай е роден в Деня на Ботев - 2 юни. Пример за подражание и възхищение обаче му е Дамян Дамянов. Преди 4 г., когато става едно от децата на "Българската Коледа", Николай изправя на крака Гербовата зала, докато рецитира стихотворението на Дамянов "Когато си на дъното". Години след това продължава да просълзява публиката си, четейки свои стихове за откриване на учебната година в училище и по време на различни благотворителни мероприятия, където често го канят да гостува.

Още не мога да повярвам!

- Ники, как се чувстваш след новината, че ще имаш своя стихосбирка?

- Усещането е много хубаво. Но още не мога да повярвам, защото толкова дълго време исках да имам стихосбирка, а това не се случваше, макар че много хора ми обещаваха. Сега повярвах, че всичко е възможно, когато човек има голяма мечта.

- Ще продължиш ли да пишеш?

- Разбира се. Макар че в момента имам много за учене и ми предстои кандидатстване в гимназия, винаги ще намеря време да пиша стихове.

- Избра ли си вече гимназия?

- Да, искам да отида в Търговската гимназия и да изучавам търговско или банково дело.

 

Творецът ходи с душата си

Надежда Захариева

Не можем да изберем своята участ, но можем да изберем своята съдба. Замислих се над тази истина, докато четях стиховете на 13-годишния Николай Георгиев от Пловдив. Той е с тежка диагноза - церебрална парализа. Но в стиховете, които прочетох и в думите, които ми каза по време на телефонния ни разговор, не долових отчаяние. Помолих го да ми прочете последното си стихотворение и той изрецитира стихотворението си "Свобода". За него свободата е да летиш като птица в небето, да се радваш на хубавите дни, да си свободен като конете, които тичат в полето. Разказах му за Дамян Дамянов, с когото имат сходна съдба, че е писал с едничката мисъл стиховете му да отидат при хората и да им кажат, че ги обича.
Николай Георгиев на свой ред доказва, че за един творец, бил той и невръстен, е важно да има мечти, цел и, образно казано, да "ходи" с душата си, за да усети красотата около себе си, за да се радва на слънчевата светлина, на играещите деца, на калинките и на пеперудите. И без да е чел Гьоте: "Магията е вярата в себе си, ако можеш да го правиш, значи можеш да накараш всичко да се случи", в стихотворението си "Воля" да напише: "Мечтай, не се отказвай, вярвай, вярвай и ще успееш!"
От сърце пожелавам "На добър път!" на първата книга на Николай! И ще завърша с неговите думи: Вярвай и ще успееш!

Слънчев ден

Слънчевият ден, денят,
в който казвам: Ах!
Като гледам децата,
които бягат по полянката,
калинките, които пълзят
и пеперудите, които летят.
Тогава си казвам:
Ах, това е слънчевият ден.

Николай Георгиев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай