Среща при Борисов за мъртви делфини по Черноморието

Среща при Борисов за мъртви делфини по Черноморието | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов свика ресорните министри и представители на екозащитни организации, за да се опитат да намерят решение на проблема с рекордния брой мъртви делфини, които изплуват напоследък по нашето Черноморие. Само за три дни на плажа между Поморие и Ахелой, доброволци на "Зелени Балкани" са регистрирали 35 случая на изхвърлени на брега мъртви делфинчета.

Основното подозрение е свързано с поставяне на дънни мрежи за калкан, съобщава БНТ.

Мерките, които бяха набелязани на срещата, предвиждат при големи популации от делфини и при размножителен период риболовът да бъде изцяло забранен. Мрежите също ще трябва да бъдат оборудвани с акустични устройства, които да предупреждават водните обитатели от опасност.

Предвид сигналите до нас за големия брой мъртви делфини по Черноморието ни, които са обявени за защитен вид, предприехме мерки за издаване на забрана за риболов в райони, където има популация на делфини. До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони. Това обяви по-късно самият премиер. 

И допълни: "По време на срещата ни с еколозите обсъдихме и други мерки, с които да допринесем за преустановяването на различните бракониерски практики в морето. С промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предстои да бъдат обсъдени с неправителствени огранизации преди да бъдат внесени в НС, ще подпомогнем превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето ни".

Борисов нареди: Без риболов в райони с делфини

Правят карта на местата с морските бозайници, погват незабавно и бракониерите

Държавата ще забрани до седмица риболова в райони, в които има популация на делфини. Това обеща днес премиерът Бойко Борисов на среща с еколози. Министър-председателят ги покани на "Дондуков" 1 заради притесненията около големия брой умрели делфини по родното Черноморие през последните седмици. За този сезон морето изхвърли общо 108 мъртви китоподобни, като само за един уикенд безжизнените бозайници бяха 21. От МОСВ поеха ангажимент да дадат точни данни къде в Черно море има популации и миграция на делфини.

Еколозите разказаха на Борисов за многото бракониерски мрежи, предназначени за лов на калкан. В тях попадат обаче и делфини. В отговор премиерът им обеща засилен контрол на риболова в тези места.

Рибарите, чиито мрежи са предназначени за запазване на делфините и не са опасност за живота им, няма да бъдат глобени.

Като друга спешна мярка в защита на делфините от правителството обещават и законови промени, с които да се ограничат определени видове риболов, както и незабавни мерки срещу бракониерството по морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай