Списъкът с кредитни милионери от ДС тръгва за ЧНГ

Списъкът с кредитни милионери от ДС тръгва за ЧНГ | StandartNews.com

София. Списъкът с кредитни милионери, които са били агенти или сътрудници на бившата Държавна сигурност ще започне да излича за Нова година.

Пред ТВ 7 Екатерина Бончева, член на Комисията по досиета съобщи, че 10 на сто от въпросните милионери, по думите й и милиардери, са обвързани с ДС.

Процентът съвпада с този във всички структури, които са проверявани от комисията. Само във Външно министерство агентите са много повече, както и в БТА – около 30%, но това е обяснимо, поясни Бончева.

Тя посочи, че цялата сума от лоши кредити, които преди деноминацията са над 2 трилиона лева, ако ги имаше сега, нямаше да се търсят пари за болниците, коментира Бончева.

Експертът нарече проверката “рубикон” в комисията, тъй като източниците за проверка били твърде много и разнообразни – банки, националната статистика, архива, Агенцията по вписванията, Търговския регистър.

10 500 лица подлежат на проверката за забогателите от кредити. Парите са се разпределяли в три потока – към агенти на ДС, към хора от висшата партийна номенклатура и към висша стопанска номенклатура, посочи Бончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай