Спасяват с 300 000 лв. първия звънец в Мизия

Две училища са под вода, до едното се стига само с лодка

Спасяват с 300 000 лв. първия звънец в Мизия | StandartNews.com

Парите са осигурени, чака се подпис от новия министър доц. Румяна Коларова

В Мизия чакат 300 000 лв. за ремонт на две училища - професионалната гимназия по хранителни технологии "Васил Левски" и основното училище "Христо Ботев". Сумата обяви бившият министър Анелия Клисарова на последната си пресконференция във вторник. Първото училище е държавно, но основното е общинско и парите за него трябва да бъдат преведени на общината. Сумата е осигурена, но решение за това трябва да вземе новият министър на образованието Румяна Коларова.

И двете школа са наводнени. До едното от тях се стига само с лодка, каза във вторник проф. Клисарова. Във вода е целият първи етаж на професионалната гимназия.

Похабено е цялото обзавеждане - шкафове с учебни пособия, маси, столове. Не е пощадена и учебната кухня. В гимназията учат 85 тийнейджъри от цялата община по специалността производство на кулинарни изделия и напитки.
В основното училище "Цанко Церковски" пък има 268 деца, разделени в 14 паралелки. То също е наводнено и без ремонт не може да започне новата учебна година.

В общината има още две основни училища - в селата Крушовица и Софрониево. Част от Крушовица също бе наводнена, но школото не е пострадало. То се намира на безопасно място. В него 111 ученици ще започнат учебната година навреме, обясниха от кметството.

В общината са открити 5 детски градини - "Незабравка" и "Детелина" в Мизия, а "Здравец", "Пчелица" и "Калинка" са в селата Крушовица, Софрониево и Липница. Детските заведения се посещават общо от 318 деца. В две яслени групи се отглеждат и 31 по-малки деца.

Забавачката "Незабравка", която се намира в центъра, е затворена за деца. Тя е превърната в базов лагер, който прие първите евакуирани от наводнените си домове жители на града. Престоят им в градината продължава до оттеглянето на водата и оценяване на опасността от падане на къщите.

В Мизия работи и обединен детски комплекс. Той развива извънучебна дейност по вокално пеене, приложно изкуство, информационни технологии, математика и спорт. В неговите школи и клубове развиват своя талант и личност над 300 деца от училищата и детските градини в Мизия. Неговите помещения, които се намират в основното училище, също са под вода.

Всичко е кал и воня

Бяхме европейско школо за пример, тъгува Галина Вълчанова, директор на ОУ "Цанко Церковски"

- Г-жо Вълчанова, стана ясно, че ще има пари за ремонт на училището ви, отпуснати от МОН. Огледахте ли го вече, знаете ли от какво се нуждае сградата?

- Днес (сряда), ходих за първи път, защото досега нямаше достъп до двора и сградата. Ужасно е. Водата е потопила чиновете, изпълнила е мазетата, повредила е физкултурния салон, паровата ни централа. Имахме много хубави котли, тръби, радиатори. Училището ни е санирано по европейски проект, имахме красиви плочи по подовете, ламинат в стаите. На първия етаж нищо от това не е останало. Тоалетните буквално са отнесени, отвсякъде се носи непоносима воня. Тя се допълва и от миризмата на разлагащите се трупове на животни. Все пак - днес (сряда) ни е 4-ти ден в това положение. Ако преживея тази воня, ще си кажа сама: аз съм силна. Невъзможно ми е.

- Училището е било първото, което е залято от приливната вълна...

- Да, то се намира до самата река. До дигата върви една алея, по която децата идват на училище. До нея е нашата сграда. И друг път, като се вдигне нивото на река Скът, по двора се образуват малки блата. Но, щом спадне, и те изчезват. Толкова вода обаче тук не сме виждали.

- Какво имаше в двора на школото?

- Много голям - 20 дка. Имахме лекоатлетическа писта, няколко игрища. Нищо от тях не е останало. Отводняването трябва да започне от двора, но по него още има 1 м вода. Близо до нас се намира сградата на професионалната гимназия. В нейния двор има много повече вода, защото тя е на много ниско място.

- Планирахте ли ремонт на училището си преди потопа?

- Понеже то скоро е ремонтирано основно, за новата учебна година имахме план само да освежим няколко от класните стаи. Смятахме да започнем седмица преди 1 септември.

- Ще призовете ли учениците да помагат в почистването?

- Не, не. Това е невъзможно. Докато не се изгребе калта и теренът не се дезинфекцира, децата няма да бъдат пуснати. Но ще призова родителите им да дойдат и да помагат.

- Вие лично как преживяхте потопа?

- Много зле. Жилището ни е под вода. От 4 дни живеем в една къща за гости. Само с телефони и трагичната гледка пред очите ни. Без интернет и другите ни удобства. И с много мъка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай