Спасиха антики за над 10 млн. евро

Спасиха антики за над 10 млн. евро | StandartNews.com

Отварят НИМ в полунощ, за да приберат съкровищата

Полунощ, 26 срещу 27 януари. Спецагенти на ДАНС събуждат директора на НИМ проф. Божидар Димитров. Питат го дали може спешно да отключи трезорите на музея, за да приберат в тях току-що спасени от изнасяне зад граница безценни антики. Съгласява се веднага.

Наложи се да вадя от леглата експертите си, за да приемем съкровищата, спомня си проф. Димитров.
Безценната пратка е резултат от мащабна операция на ДАНС по разбиването на международна група за трафик на антики в 11 града. Конфискувани са над 2000 антични и средновековни предмета. Бисерите сред тях - 101 на брой, отиват на съхранение в НИМ.

Видяното пред онази нощ събира очите на всички. Всеки от предметите, който излиза от кутиите на ДАНС, е шедьовър. Ако хората от Лувъра ги видят, ще искат да сменят половината експонати за българската изложба на 15 април, коментира вчера историкът. Сред антиките няма злато. Но цената на предметите е по-висока от общото им тегло в злато, уверява проф. Божидар Димитров.

Над 2 милиона евро е първоначалната оценка на спасените съкровища, оставени в НИМ. Те са в изключително добро състояние. Всеки от предметите струва най-малко 10 000 евро. Десетина от античните съдове - кратери и скифуси, са оценени на по 100 000 евро. Някои от тях побират 3 литра течност. Цената на антиките на черния пазар би скочила 10 пъти. Заедно с оценката на всички предмети, иззети от ДАНС, общата стойност на спасените съкровища е над 10 млн. евро.

Бисерът е египетско стъкло от VI в пр. Хр.

Изящни египетски и сирийски произведения на изкуството от рисувано стъкло са сред спасените от ДАНС антики. Учените в НИМ онемяват, когато ги датират от VI-V век преди Христа. Те са били поръчвани от тракийските царски династии. Доставяни са по българските земи през пристанището на Аполония Понтика - днешен Созопол. Толкова добре запазени подобни предмети досега не са откривани у нас.

"По принцип при разкопки подобни находки от стъкло са изключително редки. Това са уникати, дори НИМ не може да се похвали с ценности като тези", коментира Димитров. Той предполага, че предметите вероятно са извадени от гробници, където са били неподвластни на времето.

Откриха и първия вибратор

И "първият вибратор" е сред спасените от износ антики, пошегува се проф. Божидар Димитров. Сред колекцията в НИМ е фалос от цветно изрисувано стъкло. Фигурата е майсторски изработена до последния детайл, каза историкът.

24 тракийски фиали пази Пазарджик

24 тракийски фиали са оставени от ДАНС за съхранение в пазарджишкия музей, научи "Стандарт". Предметите са бронзови с изключително добре запазено покритие от злато и сребро. От съображения за сигурност конфискуваните над 2000 културно-исторически ценности не се пазят на едно място, довериха запознати с акцията. Част от антиките са оставяни в музеите на 11-те града, в които е проведена операцията.

Колекционер от София в дъното на канала

Колекционер от София е в дъното на престъпната група за трафик на антики. Повечето от най-ценните съкровища, иззети от ДАНС, са били намерени в столичен бизнесмен. Той е изпълнявал и ролята на дилър. От него са иззети каталози и компютри. Според запознати с операцията ценностите са били предназначени за крупни колекционери зад граница. Групата е работела и по зададени поръчки.

При обиските на 36 адреса в 11 града агентите от родното ФБР са открили десетки металдетектори, сред които имало и специфични георадарни системи. С тях е възможно прецизно да се поучат земните пластове. Униформените са намерили и пълен комплект с пулт за управление и прилежащи антенни устройства, уреди за почистване на артефакти, везни, класьори с множество снимки на Държавни ценни книжа, както и каталози на аукционни къщи. Полицаите се натъкнали и на скъпа и трудно откриваема специализирана литература за разкопки и предмети с неизмерима стойност. Агентите на ДАНС вече проверяват и десетки документи и фактури, свързани с търговия и трафик с движими културни ценности. В същото време полицаите са намерили машини за производството на такъв вид специализирана техника, използвана за нуждите на престъпната група. Иззети са и множество компютри с файлове с опис на предметите.

"Сотбис" се размина бижута и оръжия

Древни хирургически инструменти и икони остават в България

По една студена вода ще пият в "Сотбис" и "Къстис" - международните аукционни къщи, които държат 90% от световния пазар. Част от спасените антики са били предназначени именно за тях, научи "Стандарт".

След удара на ДАНС в България остават изключително редки тракийски оръжия, главно на одрисите. А също така и конски амуниции.

Агентите са спасили антични съдове от бронз и сребро с позлата, керамика, куп накити - гривни и обеци, пръстени със скъпоценни и полускъпоценни камъни, фибули (катарами и игли за дрехи, ползвани от тракийската аристокрация). В "колекцията" на престъпниците има още фигури от бронз, мрамор и керамика на хора и животни, антични и средновековни печати и особено ценни комплекти антични хирургически инструменти.

"Каталогът" с предложения за черния пазар на международните трафиканти включва още прехристиянски кръстове, старинни икони.

В резултат на операцията в български музеи са предадени "колекции", съставени от мрамор, теракота и бронз, цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия, пръстени печати, рисувана луксозна древногръцка керамика, сребърни съдове от римската епоха.

Връщат от Европа 100 съкровища

Около 100 антики се очаква да бъдат върнати на България в рамките на операцията по разбиването на международната престъпна група, твърдят запознати с разследването. Ценностите са били изнесени от трафикантите в Австрия, Германия и Италия. Но при обиските агентите на ДАНС са намерили достатъчно доказателства, че предметите от българското културно-историческо наследство са продадени от групата, както и конкретни следи къде са артефактите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай