Спад на даренията у нас през миналата година

Спад на даренията у нас през миналата година | StandartNews.com

София. Рекорден спад на даренията у нас през 2013-та година. Това показва информация на Български дарителски форум. От там съобщават, че стойността на даренията е намаляла с 22 процента спрямо предходната 2012-а година. Такъв спад се случва за първи път от седем години насам.

Ддаренията на компании са намалели значително, освен това има и оттегляне на някои чуждестранни донори, каза директорът на организацията Красимира Величкова пред "Дарик".

Индивидуалните дарения обаче са нараснали със 17 процента, като хората са дарили близо 6 млн. лв. през миналата година.

„Традиционно компаниите най-малко и най-рядко подкрепят сфери като човешки права и развитие на гражданското общество. Спомняте си миналата година тежкия хуманитарен проблем, който имаше с бежанците от Сирия. Изключително малко компании се включиха с дарения за тази кауза. От друга страна дори тези компании, които се включиха с дарения, не пожелаха техните имена да се знаят - това, че те подкрепят тази кауза, именно заради нетолерантността в обществото, която битува и от страх, че това може да навреди на техния имидж", коментира Величкова.

Продължава да нараства чувствителността на българите към обществено значими каузи, каза от своя страна Стойко Петков. „Много е важно да си дадем сметка, че за разлика от страни като САЩ, където индивидуалните дарения са 72% от общите дарения, в България растем, но към момента сме достигнали нивото от 5,5% за 2013 година. Имаме още много какво да работим в тази насока", обясни той.

Статистиката на дарителския форум показва още, че 1.7 процента от индивидуалните дарения през миналата година са били в подкрепа на политически партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай