Социалните работници ще стачкуват на 9 юли

Социалните работници  ще стачкуват на 9 юли | StandartNews.com

Социални работници излизат на едночасова стачка на 9 юли с искане за по-високи възнаграждения. Това обявиха профсъюзите на държавните служители към КНСБ и КТ "Подкрепа". Общо 20 дирекции на Агенцията за социално подпомагане в различни градове на страната ще се включат в ефективната стачка от 10 до 11 часа в четвъртък. Към тях ще се присъединят и служителите от бюрата по труда. Те обаче ще протестират на работните си места, като носят отличителни знаци.

Социалните работници, както и колегите им в бюрата по труда, настояват за 20% ръст на заплатите. "Средната брутна заплата в сектор Социално подпомагане е 646 лв. и не е пипана вече 6-а година. Тя е с 30% по-ниска от средната заплата за държавните служители", посочи Евтим Буюклиев от КТ "Подкрепа". Обикновеният социален работник обаче взима около 475 лв. Около 677 лв. пък е средната заплата в Агенцията по заетостта. Близо 2397 души работят в бюрата по труда в страната, като повечето от тях получават между 480 и 550 лв. месечно.

Социалните работници ще протестират и за по-добри условия на труд и модерна техника. Ако на 9 юли исканията на социалните работници не бъдат чути, се обмислят масови оставки на цели отдели и дирекции "Социално подпомагане", съобщиха от синдикатите. В системата работят 4700 души в 147 дирекции на Агенцията за социално подпомагане в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай