SOS дебатите тръгват на 25 септември

SOS дебатите тръгват на 25 септември | StandartNews.com

"Стандарт" и БАН търсят решение на проблемите в енергетиката и туризма

Учени и бизнесът с план за реформи в здравеопазването и образованието

4 SOS дебата непосредствено преди вота на 5 октомври, организирани "Стандарт" и Българската академия на науките, ще търсят решения по най-сериозните проблеми в страната. В четирите последователни дискусии ще съберем на една маса учени, експерти, съсловни, браншови и неправителствени организации и представители на основните политически сили, за да очертаем приоритетите в здравеопазването, образованието, енергетиката и туризма. Дебатите ще започнат с план за енергетиката, който ще се проведе на 25 септември. Ден по-късно национален консенсус ще търсим в сектор образование. На 29 септември ще напишем бъдещата програма на обществото в ресор Туризъм. А на следващия ден план хората, бизнесът и учените ще направят в сектор Здравеопазване.

Един месец всеки ден "Стандарт" ще дава трибуна за въпросите, мненията и препоръките на специалистите в четирите области. За да видят всички къде са допирните точки между тях. В тази първа по рода си обществена кампания ще сложим на масата за преговорите най-болезнените въпроси: Как може да се запълни финансовата дупка в българската енергетика на фона на намаляващия дял на регулирания пазар? Това ще бъде един от ключовите въпроси на дискусията за определяне на националните цели и приоритети в енергетиката. Неин модератор ще бъде председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Форумът ще даде отговори за състоянието и перспективите за развитие на ядрената енергетика, топлинните електроцентрали, ВЕИ, системите за пренос на природния газ и топлофикацията в България.

Какви са задължителните промени в туризма, за да променим визитната картичка на България? Това ще бъде основната тема на дискусията за националните цели в туристическия отрасъл. Модератор на форума ще бъде главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Учени, инвеститори в туризма, браншови организации и експерти ще дадат предложенията си за промяна на националния образ на страната ни. Здравето - национална ценност. Това е голямата цел на дискусията, която ще очертае националните цели и приоритети в здравеопазването. Неин модератор ще бъде зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов. На форума ще бъдат представени позициите на експерти с национално признание по възлови за здравеопазването въпроси. Достатъчно качествено ли е средното образование, за да излязат от него децата ни добре образовани? Всички знаем, че отговорът е категорично не. Затова основният акцент на дискусията, посветена на националните цели и приоритети в образованието, ще бъде именно какво трябва да се направи, за да се промени тенденцията. Модератор на форума ще бъде зам.-председателят на БАН чл.-кор.проф. Николай Милошев.

Въпроси към учените от БАН, мнения, препоръки и заявки за участие се събират на имейл: officе@standartnews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай