Софийската пожарна отпразнува 140 години от създаването си

Софийската пожарна отпразнува 140 години от създаването си | StandartNews.com

Столичните огнеборци честват днес 140 години от създаването на пожарната служба в града. Празникът бе отбелязан с атрактивна двучасова демонстрация на съвременна пожарна техника на площад Княз Александър I Батенберг в София. Жителите и гостите на града имаха възможност да се запознаят от близо с техническите възможностите на служба, а най-смелите от тях - да бъдат пожарникари за няколко минути.


Преди демонстрацията служителите на СД "Пожарна безопасност и защита на населението" поднесоха цветя пред паметника на колегите си, загинали при изпълнение на служебния си дълг. На тържествена церемония директорът на пожарната служба ст. комисар Веселин Гетов награди пожарникарите, проявили себеотрицание и мъжество при локализирането и ликвидирането на опасни и тежки пожари, аварийно-спасителни дейности и наводнения.


На 14 юли през 1878 година в София за първи път е създадена организация от доброволци – пожарникари, съставена от столични жители по родове и съсловия. Протоколът, с който е документирано решението за създаването на първата пожарна команда е съхранен в протоколната книга на Софийския градски управителен съвет от 1878 г., намираща се в Софийски държавен архив. Така, преди 140 години започва забележителната история на Столичната пожарна, белязана с професионални постижения и изпълнена с прояви на достойнство, мъжество и себеотрицание на поколения огнеборци.


Първите български пожарни командири - Захари Коритаров, опълченецът Атанас Канарев, Димитър Тролев, Руси Караджов, Светослав Бойчев и други са ръководели потушаването на много пожари, проявявайки забележително умение, храброст и находчивост. Юрий Захарчук, с чието име е свързан един от най-ярките периоди в историята на столичната пожарна и пожарното дело в България, още приживе спечелва прозвището „Рицар на огнеборската чест", а през 1999 г. е избран за "Пожарникар на ХХ век".


Пожарната „тулумба", както я наричали в началото, е разчитала на конска тяга и каруци, натоварени с бурета, секири и канджи. Първите пожарникарски съоръжения пристигат от Виена през 1879 година - три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички, а през 1925 г. е поставен на дежурство първият противопожарен автомобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай