"Софиямед" с нови камери, майките ще гледат бебетата си

"Софиямед" с нови камери, майките ще гледат бебетата си | StandartNews.com

Болница "Софиямед" ще въведе нов тип видеонаблюдение, благодарение на което майките, чрез персонален код, ще могат да гледат 24 часа в денонощието на живо какво се случва с бебетата им, докато са на територията на лечебницата. Това съобщи директорът Йордан Пелев.

"Не е практика в нашата болница да се работи на 24-часови смени", каза началникът на отделение "Гинекология" д-р Валери Нецов. Емилия Ковачева, която преби 4-дневно бебе, тогава е сляла смените си по собствено желание, тъй като от следващия ден е била в планиран годишен платен отпуск. "Тя е една от най-добрите ни акушерки, няма никакви оплаквания срещу нея. Когато тя е на смяна нощем, знаеш, че всичко ще бъде направено както трябва - не е конфликтен човек, има чувство за хумор, приятна жена е", допълни той.

В онази вечер тя е действала "като обладана", каза д-р Нецов.

От болницата посочиха, че са една от малкото лечебници, в които има видеонаблюдение, което се е оказало много полезно.

На пресконференцията стана ясно още, че майката първа е видяла промяна в поведението на детето и е сигнализирала. От болницата пък твърдят, че своевременно са подали сигнали до прокуратурата и СДВР, след като са установили инцидента.

"Забавяне от наша страна по случая с малтретираното бебе от акушерката Емилия Ковачева нямаше, през цялото време сме сътрудничили на разследващите органи", каза д-р Нецов. По думите му веднага щом от болницата са установили влошеното състояние на бебето е била разпоредена проверка и незабавно е свикана комисия, която да преразгледа целия случай, назначен е бил и специалист, който да изгледа видиозаписите. „Всички бяхме толкова шокирани, че никой не си помисли да скрие деянието", допълни доктор Нецов.

„Работя 33 години в акушеро-генекологията и такова нещо не съм виждал, не съм и чувал. Нашата работна теза беше, че някой просто е изтървал бебето, изплашил се е и е замълчал. Никой не е предполагал това, което камерите показаха", заяви още доктор Нецов.

От своя страна директорът Пелев допълни: „Още от първия ден държа връзка с близките на пострадалото бебе. Уверих ги, че веднага щом разберем причината за влошаването на състоянието му, ще ги уведомя лично и го направих в първия момент в който имаше виновник".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай