София се размина с блокада в петък

София се размина с блокада в петък | StandartNews.com

Остават рестрикциите за тежки камиони за магистралите

Икономиката победи "комфорта". Заплахата София да бъде поставена под пълна блокада от тежкотоварни автомобили, и то - за първи път през своя 135-годишен столичен период, отпадна малко след като беше отправена. И след 15 часа в петък - най-натоварения за трафика ден, всички входно-изходни артерии на София към Варна, Бургас, Кулата, Калотина, Карлово и Лом ще останат отворени. За това се разбраха на нарочна среща вчера ръководствата на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) и Агенция "Пътна инфраструктура", които се договориха за взаимни компромиси относно налагането на нови ограничения за движението на тежкотоварни автомобили в петък и неделя.

"Живей така, че да не пречиш на останалите да живеят! - гласи една древна мъдрост.

Явно не така смята обаче ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Което се опитва да разреши проблемите с трафика по примера на Сталин: няма тир - няма проблем!

Само 4 месеца след пускането на заповед за налагане на ограничения за движението на тежкотоварни автомобили и на земеделска и строителна техника АПИ издаде нова, с която им наложи допълнителни забрани за почти цялата основна пътна мрежа в страната.

С документа, подписан на 22 юли, пътната агенция ограничи движението на камиони над 12 тона и специализирана техника в петък от 18 до 21 часа и в неделя от 14 до 20 часа по всички автомагистрали и по основни участъци от 12 първокласни и 5 второкласни пътища.

В новите ограничения бяха включени и първокласният път 1-5 от Велико Търново до ГКПП Маказа, включително прохода Хаинбоаз, първокласният 1-8 от София до Пловдив плюс участъкът от столицата до ГКПП Калотина, както и второкласните Пловдив - Смолян, Симитли - Гоце Делчев, Добрич - границата с Румъния и Околовръстен път София. Така, без никакво съгласуване,

на практика АПИ отмени заповедта си от 12 март 2014 г.

която беше издадена за дългосрочен период след подробно обсъждане с браншовите организации на превозвачите, ръководството на пътната полиция, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) и с Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Това коментира за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). В документа от 12 март в ограниченията не бяха включени магистралите с мотива, че те се изграждат не само за леки автомобили, а за да обслужват и бизнеса, коментира още Красимир Лалов.

В знак на протест НСБП заплаши, че в петък, 1 август, ще блокира всички изходи на София, ако до 31 юли АПИ не отмени новата заповед.

Вчера към протеста на НСБП се присъедини и другата голяма браншова организация - Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Така, подложено на натиск в пика на летния сезон, ръководството на АПИ насрочи за 15 часа вчера среща, на която двете страни се договориха за взаимни разумни отстъпки.

Отпадна забраната за налагане на ограничения за движението на камиони по Път 1-1 между Видин и Ребърково, по т-3 Бяла - Плевен - Ботевград, по т-6 София - Карлово - Бургас, а също и по т-8 Калотина - София - Пазарджик - Пловдив, по прохода Хаинбоаз, по Софийския околовръстен път и пр., съобщи Красимир Лалов след срещата с шефовете на АПИ. Остана обаче новото ограничение за движение на тежките камиони по магистралите, тъй като от АПИ се позоваха на

конструктивни дефекти по мостовете на "Хемус" и на ремонтите по "Тракия"

обясни още Лалов. Същото важи и за път тт-86 Пловдив - Смолян, тъй като по него напоследък, ставали много катастрофи, обясни още Красимир Лалов.

Ръководството на АПИ се съгласи, че ако общественият интерес изисква да се осигури комфортното пътуване на леките автомобили към и от морето, то състоянието на икономиката и в частност - на автомобилния транспорт, също е част от този обществен интерес, коментира още Красимир Лалов.

Днес АПИ ще издаде нова заповед, която ще отразява постигнатите вчера компромиси.

Липсват паркинги за 5000 автокомпозиции

Преди да поискаш нещо - трябва да си готов да дадеш, гласи стара максима. Преди да наложи ефективна забрана за движението на тежкотоварните автомобили в пиковите за трафика часове, държавата трябваше да изгради необходимите паркинги за тях. Нещо, което беше обсъждано на кръгла маса в Трявна още на 16 януари 2010 г. с участието на представители на тогавашния кабинет на ГЕРБ, депутати и на целия автомобилен бранш. Не можем да оставим скъпи камиони, натоварени с още по-скъпа стока, без охрана по пътищата, заяви тогавашният председател на транспортната комисия в НС Иван Вълков.

Четири години по-късно у нас няма нито един съвременен паркинг за тирове. А за да ограничи движението и на нашите, и на чуждестранните тежки камиони, България трябва да осигури буферни паркинги на всички ГКПП-та, както и поне по 5 междинни по протежението на международните транспортни коридори. Капацитетът на всеки паркинг трябва да е за 150-200 камиона, като общият им капацитет трябва да е за поне за 5000 композиции. Става дума за съвременни места за паркиране, с жива охрана, стабилна ограда, видеонаблюдение, с всички удобства за почивка на екипажите, интернет и пр. Те трябва да са покрити с непропускливи настилки и да имат заустена канализация, така че ако изтече отровно вещество от камионите, возещи опасни товари по конвенцията ADR, то да не попадне в почвата и в подземните води.

Как е в Европа

В Турция, Гърция и Сърбия няма наложени забрани за движение на тежките камиони. Словения и Хърватска нямат ограничения по основните коридори. В Румъния забраната е само за неделя от 8 до 22 часа за магистралата Арад - Букурещ, като коридорът, по който се движи основният тежкотоварен Арад - Тимишоара - Турну Северин - България, няма ограничения. В Унгария и Австрия забраната е само за юли и август, и то - от 15 часа в събота до 22 часа в неделя. В Германия ограничение за тировете има само в неделя от 00.00 до 22.00 часа. В Италия има забрана на отделни аутобани, които обслужват курортните комплекси. В нито една държава няма ограничение за камионите в делничен ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай