15:45 ч.

06.09.18

2 мин.

0

0

0

София отбеляза Съединението с венци на мавзолея на Ал. Батенберг

от редактори |

София отбеляза Съединението с венци на мавзолея на Ал. Батенберг

Десетки родолюбиви граждани се събраха пред мавзолея на княз Александър I Батенберг, за да отбележат 133-тата годишнина от Съединението. Гражданите носеха българския трибагреник, а в двора на мавзолея звучаха патриотични песни.


Тържествената церемония по повод 133-тата годишнина от паметното събитие бе организирана от Столичната община. В програмата участваха Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България" и други. Събитието уважиха народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев, депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев и други.


Съединението е чисто българско завоевание, самостоятелен успех на един достоен и смел народ. Това каза заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов по време на тържествената церемония.


„Братя българи, в хилядолетната история на нашия народ присъстват възходи и падения, страдания и победи, но едва ли са много миговете, които могат да бъдат сравнени със Съединението. То е уникално събитие не само в българската история. Както в 20, така и в 19 век Европа бе раздирана от войни и разорения. Великите сили на онази епоха се бореха за надмощие и е било писано, а не неписано правило, че всяка по-значима промяна на картата става само с тяхната благословия и подкрепа. В тази сложна обстановка на противопоставяния и надхитряния се осъществи едно българско чудо – Съединението", заяви Чобанов.


Той подчерта, че Съединението се е осъществило без намесата на чужди армии. Чобанов поясни, че Съединението се е наложило заради Берлинския конгрес.


„Впечатлението сред българските земи е потресаващо. Никой народ не е преминавал тъй бързо от упованието на една сбъдната мечта в ужаса на една катастрофа. Националното обединение се превръща в съдба и задача на целия народ", каза той. По думите му Единна България става всеобщ идеал и върховна цел за всички българи. „Наглед парадоксално чрез Берлинския гнет се даде началото на най-оптимистичния период в новата българска история", допълни още заместник-кметът на столицата.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент