18:50 ч.

03.09.18

2 мин.

0

0

0

София инвестира 48 млн. лв. в строителство и ремонт на детски градини и училища

от редактори |

София инвестира 48 млн. лв. в строителство и ремонт на детски градини и училища

Снимка: Гео Калев


Само тази година за ново строителство и модернизация на детски градини и училища влагаме 48 млн. лв., това може би е най-мащабният бюджет, които е отделян, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на 101 СУ „Бачо Киро" в район Надежда. Фандъкова уточни, че средствата, които е получила Столична община за реновиране на учебни сгради от оперативна програма „Региони в растеж" са 27 млн. лв. „Общо над 63 млн. лева е бюджетът по дейностите на оперативна програма на „Региони в растеж", уточни Фандъкова.


По думите й училище 101 СУ „Бачо Киро" е огромно по размер. „В него има приети 5 паралелки след първи клас и три паралелки след седми клас", каза още кметът на София. Според нея това е едно перспективно училище, и то трябва да работи с едносменен режим, за да може през годините всички училища на територията на Столична община да преминат към този режим на работа.


Изискваме лабораторните анализи на обектите, по които работим, да бъдат констатирани преди тяхната експлоатация, обясни още Фандъкова. По думите й специално преди приемането на обектите се настоява за лабораторни тестове от независими лаборатории, защото няма как иначе да бъдат сигурни какъв материал се слага в проектите. „Това е начин на организация, проектите се приемат след като са напълно завършени", уточни още тя.


Според нея много ремонти по улици и булеварди са изключителни шумни. "Но ако искаме да имаме нов център с обновена инфраструктура, трябва да проявим търпение", обясни кметът на София. Тя посочи още, че контролът на обектите е ежедневен не само от надзора, но и от страна на органите на транспорта. „Настоявам и държа надзорът да присъства непрекъснато по обектите със своите специалисти и да следят за материалите, които се влагат", каза още Фандъкова.


В общо 48 училища и детски градини на територията на Столична община се извършват основни ремонти и реконструкции. В 30 от тях дейностите приключват с началото на учебната година, в 18 ще продължат и след започване на учебните занятия, като организацията ще бъде такава, да не се пречи на учебните процеси, уточни кметът на София.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент