София и Стара Загора сред финалистите на конкурса Блумбърг

София и Стара Загора сред финалистите на конкурса Блумбърг | StandartNews.com

Стара Загора. София и Стара Загора са единствените български градове, които се класираха за финала на Фондация Блумбърг „Предизвикателство за кметове". Сред финалистите, излъчени от 155 кандидати, личат имената на куп столици като Лондон, Мадрид, Лисабон, Стокхолм, Амстердам, Атина, Варшава и емблематични градове като Барселона, Болоня, Флоренция, Кардиф, Хага, Краков и др.

„Нашият проект е сред малкото в икономическата област, той е насочен срещу "изтичането на мозъци" от града и общината и бе избран след активен брейсторминг на неправителствени организации и експерти", посочи старозагорският градончалник Живко Тодоров. Според едно проучване само 3 на сто от младите хора, които отиват да учат извън Стара Загора, у нас или чужбина, след това се завръщат, за работят в родния си град.

Поради конфиденциалността на проекта според условията на самия конкурс, авторите само открехнаха леко завесата към неговата същност. Стана ясно, че в работната си фаза той ще бъде подкрепен от US-фондация. „Ще подпомагаме млади хора, които имат иновативни идеи за бизнес да ги реализират тук, в града и региона", посочи шефката на Агенцията за регионално икономическо развитие Румяна Грозева. Тя е ръководител на екипа, който ще представи проекта на финалния етап през юни в Берлин. Там с помощта на експерти от американската фондация „Блумбърг" авторите на всички проекти ще се опитат да ги доразвият и да ги направят по-достъпни и универсално приложими.

Проектът на София е свързан с повишаване на гражданската активност чрез мобилни културни форми за работа „рамо до рамо" с местните жители и обновяването на неизползвани културни пространства в столицата.

Тази година фондацията на 103-тия кмет на Ню Йорк за пръв път включи в ежегодния си конкурс и европейски градове с на 100 хил. жители. Победителят в конкурса ще получи 5 млн. евро, а четиримата подгласници – по 1 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай