"Снимай нарушител" завладя интернет

"Снимай нарушител" завладя интернет | StandartNews.com

Кампания по снимане на шофьорите, които нарушават законите на пътя, набира скорост в социалните мрежи. Вече има няколко активни групи, които заснемат освен нагло паркирани коли и много шофьори, които правят фрапиращи нарушения. Кадрите се изпращат директно на мейла на полицията и КАТ.

Мобилно приложение лови опасни шофьори и директно изпраща клипове в КАТ

Нарушителите на пътя вече са преследвани не само от органите на полицията, но и от обикновени шофьори и пешеходци. Интернет е завладян от новата мания "Снимай нарушител". Във фейсбук се публикуват всекидневно снимки и клипчета на шофьори, които не спазват правилата за движение. Специално приложение за мобилни телефони пък улеснява снимащите, като изпраща директно клипчето на мейла на КАТ. Автоконтрольори довериха, че служебните им пощи буквално са задръстени от снимки и клипове на всевъзможни джигити. Идеята да се снимат прегрешилите зад волана бе подета след проблема със законността на мобилните камери на "Пътна полиция".

Още през пролетта група иноватори създадоха група във фейсбук и специално приложение за мобилни телефони "Гражданите". Апликацията дава възможност шофьорите в нарушение да бъдат заснети от мобилния телефон, който автоматично въвежда джипиес координати, дата и час, след което снимката бива публикувана в социалните мрежи и пратена на мейла на полицията. Освен джигити гражданите заснемат нагли собственици на автомобили, които ги паркират на всевъзможни места и пречат на движението и на пешеходците. Мобилното приложение е достъпно за смартфони, работещи с операционни системи Android и iOS. То може да бъде свалено безплатно от Apple Store и Google Play. С настъпването на летните месеци пък кампанията набра още по-голяма скорост. Вече във фейсбук се организират доброволци, които изявяват желание да обикалят с частните си автомобили, оборудвани с мобилни камери, и да заснемат нарушители. Шофьорите качват клипове със заснети нарушения на страницата във Фейсбук, наречена "Шофирай с камера". Клиповете пък директно се завеждат като сигнали в полицията. Инициативата цели да има повече "очи" на пътя, тъй като камерите на КАТ недостигат, за да обхванат всички нарушения. По този начин самите граждани се контролират взаимно. От "Пътна полиция" обаче могат да санкционират заснетия нарушител, ако този, който го е снимал, се съгласи да даде писмени сведения за предоставения запис. Всеки желаещ може да се снабди с такава мобилна камера. Освен това "Българска асоциация на пострадали при катастрофи" предоставя безплатно видеорегистратори за 7-дневен период.

Те се раздават на шофьори, които са заявили желание да "бъдат будната съвест на обществото" и да заснемат хулиганите на пътя. След като мине седемдневният срок, камерата се предоставя за ползване на друг доброволец. Тези пък, които желаят да продължат и след този срок, може да си закупят камерата, която струва 309 лева, ако е обикновена, и 359 - ако е с вграден джипиес. Кампанията набира скорост и вече масово шофьорите снимат от автомобилите си не само в столицата и големите градове, но и в малките населени места. Заснетите нарушения на ден са хиляди. Популярността на кампанията доведе до там, че вече и джигитите се научиха да се пазят не само от брандираните автомобили на КАТ с жълти лепенки с изрисувана камера, но и от частни автомобили, които имат залепена стойка за мобилно устройство на предното стъкло. В коментарите из фейсбук изобилстват примери как да се пазят от всеки с джаджа на панорамното стъкло. Това води до все по-голямо намаление на скоростта просто защото нарушат ли се правилата няма гаранция, че не са те заснели и скоро няма да се получи "честитка" от КАТ.

На тъмно няма снимка

Мобилните камери не могат да снимат нощем.
Това го правят само стационарните на КАТ, които обаче са снабдени със светкавици. Правени са опити за заснемане с мобилни радари на добре осветени улици в големите градове, но не се виждат добре нито колата, нито номерът. Градското видеонаблюдение също не може да снима за превишена скорост. Системите от камери по улиците в София, Варна и други градове не са радари. По техни клипове не могат да бъдат съставени електронни фишове за скорост. Издават се само актове за минаване на червен светофар, за влизане в еднопосочна улица, за обратен завой на забранено място и дори за неправилно паркиране. Това обаче зависи от оператора, който следи трафика на екраните в наблюдателния център и види нарушението. Тъй като има човешка намеса, при обжалване често издаваните актове отпадат.

Раздават стикери "Искам да съм инвалид"

Борбата с наглото паркирани коли също има немалко последователи в социалните мрежи. Сред най-популярните са стикерите "Аз искам да бъда инвалид", които се лепят върху колите на онези, дръзнали да паркират върху място, предназначено за хора с увреждания. Всеки желаещ за подобен стикер може да изпрати лично съобщение на създателя на групата за това от кой вид и колко броя лепенки иска. Посочва и офис на куриерите от "Еконт", където може да бъде получена пратката. Стойността на стикерите е 20 стотинки на брой.

Спрей от 12 лв. лъже камерата

Пътните полицаи у нас откриха спрей, с цена 12 лева, който е способен да излъже камерите за следене на КАТ. Флакончето е китайско и се разпространява по куриер. Към него се продава и специално фолио, което лъщи така, че обективът на камерата да не може да отрази цифрите от контролния номер на автомобила. Фолиото и спреят правят така, че номерът да изглежда бял. Не всички от продаваните в интернет "прикрития" обаче са ефикасни. Има много ментета, твърдят вече препатили. Отделно, ако номерът се зацапа, по фолиото залепва прах и може да отнесете глоба до 50 лева за непочистена регистрационна табела. Друг популярен трик е поставянето на тънка прозрачна пластина, която, гледана от определен ъгъл, изкривява цифрите на номера. Други пък мажат номера директно с безцветен лак. Поради високата му отразителна способност номерът става почти нечитаем. Успешно крият табелите си и мотористите, като ги поставят под калника на моторите си.

Глоба след две снимки в Кърджали

Граджанските фотоси обаче лесно падат в съда, оплакаха се препатили

Двама водачи са издирени от пътни полицаи и са им съставени актове за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата след публикации във вестниците в Кърджали. Снимков материал, показващ паркиран лек автомобил на пешеходна пътека срещу СОУ "Йордан Йовков" в областния център и навлязъл в парк "Простор" автомобил "БМВ". Извършени са справки за собствениците на автомобилите от служители на Пътна полиция и са наложени санкции. Това са първите санкции след изпратена снимка. От пролетта полицията в Кърджали започна собствена кампания "Снимай нарушител, глобяваме го!". Областната дирекция на МВР откри електронен адрес, на който граждани и организации могат да подават сигнали по Закона за движение по пътищата, съобщиха от силовото ведомство. "Подателите ще бъдат призовавани като свидетели в образуваното административно наказателно производство за налагане на санкции на нарушителите. Акцията е във връзка със зачестилите случаи на нарушения, свързани с безопасността на движението", обясниха от областната дирекция. Юристи коментираха пред "Стандарт" обаче, че заснетото с мобилни камери лесно може да бъде оспорено в съда. Особено ако камерата е частна, тогава нарушителят все пак има реален шанс да се измъкне. На този ета процедурата е следната: снимката или клипчето се изпращат в КАТ.

След това, за да се санкционира нарушителят, е необходимо свидетелските показания се подават от този, който е видял и заснел нарушението. Следва процедура по издирване и покана за връчване на глоба на нарушителя. Ако той оспори, се призовава свидетелят. Всичко гореизброено отнема известно време. Отделно при завеждане на съдебно дело свидетелят трябва да се яви в съда, където също да даде показания срещу нарушителя. Липсата на анонимност пък до голяма степен спира ентусиастите, което пък води до лесно падане на подобни снимки в съда. Друг проблем е, че няма как да се докаже нарушение за превишена скорост. Причината е, че съгласно Закона за движение по пътищата, техническите средства, които се използват за контрол на скоростта, трябва да бъдат проверени и одобрени съгласно Закона за измерванията и да са минали първоначална или последваща проверка от Института по метрология.

Нови мерки срещу купуването на книжки

Инспекторите започнаха да пресичат схемите за купуване на шофьорски книжки с нови, по-строги мерки, съобщиха от "Автомобилната администрация". Само за първото шестмесечие на годината инспекторите на ДАИ са засекли над 200 нарушения при самите изпити. Сред най-популярното е явяване на едни кандидати вместо други. За да се пресече порочната практика, вече ще се правят снимки с таблет по време на курса и изпита, за да се сравнява дали явилият се е курсист или негов приятел, представящ се за него. От август пък вече всички кандидат-шофьори ще решават листовките електронно. Така предварително маркиране на верните отговори няма да има. Няма да има и възможност някой друг да се яви вместо нас на изпита. Предстои и всички камери, които в момента снимат курсистите, да се сменят с нови, с по-висока резолюция, които по-внимателно да следят за нарушители. Сред другите мерки са командироване на изпитващи от един областен отдел на ДАИ в друг.

Пускат клипове и с най-примерните на пътя

Нова инициатива срещу безразсъдното шофиране по пътищата започнаха младежи от Кюстендил. Те снимат на видео примерни шофьори и ги показват в интернет под мотото "Аз го мога, можеш го и ти". Идеята е на млади хора от сдружение "Пауталия на Бъдещето". Инициативата ни е контраакция срещу тези, които се хвалят в социалните мрежи с шофиране при високи скорости, обясни председателят на сдружението Огнян Атанасов
Младежите от Кюстендил снимат клипове, в които показват как водачи шофират из града, спазвайки правилата за движение по пътищата. Качват клиповете в интернет и предизвикват всички свои приятели да се включат в инициативата, за да се даде публичност и инициативата да стане национална. Според тях така ще се даде добрият пример, че може да се кара по правилата, а каузата може да е национална за борба с войната по пътищата.

Най-много фотоси за червен светофар

Преминаването на червено в София и големите градове е едно от най-честите нарушения, които се заснемат с частните камери. Видеотехниката документира също така редица случаи на неспиране на пешеходна пътека, засичане на мотористи и колоездачи, неправилно изпреварване и престрояване. Отделно статичните снимки пък най-често заснемат неправилно паркирани автомобили. Връх държат паркиралите на места за инвал иди, на велоалеи, а сред най-фрапиращите са оставилите автомобилите си върху трамвайните релси или буслентите. Освен обикновени частни автомобили на много от снимките изобилстват и служебни коли, патрулки, пожарни и лимузини.

И Бойко призова за сигнали

Лично премиерът Бойко Борисов призова преди време нарушителите на пътя да бъдат заснемани от гражданите. "Това не е само работа на държавата. Цялото общество трябва да се вдигне, да покаже непримиримост към тези, които карат по този начин. Като видите, че някой кара така по улиците, веднага по телефона на полицията", заяви Борисов през май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай