Сменят на пожар закони за тока

Цените скачат с 16% от лятото, ако не ги удържат

Сменят на пожар закони за тока | StandartNews.com

София. Парламентът ще трябва да променя на пожар Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, за да спре поскъпването на тока от лятото. Това стана ясно по време на дебатите в парламента, на които бяха привикани премиерът Марин Райков, шефовете на държавните енергийни предприятия БЕХ и НЕК - Михаил Андонов и Иво Лефтеров, и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Енергийни компании са поискали до 40% увеличение на някои цени на тока. Това става ясно от заявленията, подадени в регулатора към 1 април, съобщи шефката му Евгения Харитонова. Така токът за бита трябва да се повиши с 16%, обясни пред депутатите Харитонова. За да не се случи това, парламентът ще трябва да направи промени в енергийните закони. Така регулаторът ще може да тушира поисканите увеличения и поскъпването от 16% да не се случи, стана ясно от думите на Харитонова. Тя допълни, че въпросното искане за скок на тарифите се дължи най-вече на увеличението на процента на квотите за вредни газове, които ТЕЦ-овете ще трябва задължително да купуват от 1 януари 2014 г., както и на повишения дял на зелената енергия.

Думите на Харитонова предизвикаха бурни реакции сред депутатите. Енергийният министър Асен Василев се опита да успокои топката с обяснението, че неговите хора са намерили резерви за намаляване на разходите на държавните енергийни компании с 239 млн. лв. Още 200 млн. лв. икономии можело да дойдат от преразглеждане на договорите за изкупуване на зелена енергия и на тока от двата американски ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток". Отделно се водели активни преговори с Турция за създаване на "остров" за износ на нашия ток.

Министър Василев предложи на депутатите да седнат на една маса с енергийните експерти, за да обсъдят всички предложения и да набележат мерки за излизане от ситуацията. "Не на маса - прав тук пред депутатите трябва да обясните какво ще правите!", нахвърли се върху Василев лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

На почти всички поставени от депутатите въпроси обаче и премиерът Марин Райков, и министър Василев, и Харитонова, и шефовете на БЕХ и НЕК отговаряха, че са били извикани в Народното събрание само час-два преди самия дебат, поради което се явяват неподготвени. Харитонова обеща до обяд в четвъртък да предаде на депутатите своите отговори в писмен вид.

БСП с 4 мерки срещу поскъпването

От БСП обещаха възможно най-скоро да предложат за гласуване 4 мерки, благодарение на които цената на тока да бъде задържана. Първата е до края на юни да има ежедневен диалог между регулатора и парламента. "ДКЕВР да ни подава предложения за промяна в законите и ние да ги гласуваме бързо", каза червеният депутат Димчо Михалевски. Втората идея на БСП е парламентът да възложи на социалното и икономическото министерства да направят анализ на сегашната система за социално подпомагане на бедните и да разширят обхвата на енергийните помощи. Доходите, при които хората получават право за тях, да се увеличат с 15%, обмислят червени депутати. Третата мярка е задължителното въвеждане на двутарифна система за заплащане на тока от бита. БСП ще предложи също членовете на ДКЕВР да се увеличат от 7 на 13, като новите 6 да бъдат от гражданската квота.
Депутатът от БСП Янаки Стоилов пък предложи таксата за пренос на ток да е твърда, а не според транзитираните количества. Василев и Харитонова коментираха, че вече се разглежда вариант за твърда такса за пренос, но трябва да се направят разчети доколко това ще има ефект върху намаляването на цените на тока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай