Сляпата Лариса в капана на "Параграф 22"

Сляпата Лариса в капана на "Параграф 22" | StandartNews.com

Дупка в системата оставя болни самотници на произвола

Без придружител съм загубена, ако ми го вземат ще съдя държавата, казва отчаяната жена

Тя дойде в редакцията на "Стандарт" преди около два месеца. От якето на незрящата Лариса се подаваше муцунката на малко кутре, а плътно до нея беше Надя - нейният придружител. Двете са заедно благодарение на европрограма, която дава шанс на самотни, болни хора да получат грижа. Заради този проект сляпата жена оцелява. А освен помощ за ежедневните си нужди тя се оказва и с неочакван бонус - верен приятел. Звучи добре, нали? Държавата помага. Върши хубава работа! Да, ама българска.

Странно нещо е съдбата. Повтаряли сме клишето хиляди пъти. Споделяме си поредната история за това как се преобръща животът и продължаваме с нашите си работи. Сигурно такова е било ежедневието и на 62-годишната Лариса Петрова преди 18 г. Тогава я връхлита вирусна инфекция. После получава усложнение. Първо губи зрението си частично. А от 2003 г. живее в пълен мрак. И самота. В скромна панелна под наем в столичния кв. "Сухата река".

С пенсия от 260 лева

Странно, но е изпълнена с енергия. Не е сломена, приела е съдбата си, намерила е смисъл да продължи. И съдбата й се отблагодарява. Преди 3 години получава шанс да каже сбогом на самотата. Одобрена е за програмата "Помощ в дома" на социалното министерство. По-късно тя минава към общините. Досега проектът е имал прекъсвания, но Лариса и нейният асистент са успявали да продължат, като предподписват нови договори. Освен за незрящата жена Надежда се грижи и за 79-годишния инженер Георги Дечев, който също е сляп и болен. Приказката обаче си има край. И той настъпва на 30 юни. Тогава е финалът на проекта. Лариса и Надя са притеснени, че ще трябва да се разделят. "Не мога да се справя сама", признава незрящата жена. И със зъби и нокти се опитва да се включи в друга програма, за да може да запази придружителката си. В нейното положение са и други болни. Всеки търси по някакъв начин да остане с помощника си. Някой се опитва да намери връзки, друг използва хитрост, за да заобиколи правилата, трети се отказва. Лариса се бори. Но държи да играе честно. Обаче се оказва прецакана. Не защото няма други програми и възможности, които да й осигурят придружител. А защото преди да изтече срокът на тази, в която участва, няма право да кандидатства за нова. И Лариса

трябва да първо да се раздели с Надя

в края на месеца, после да търси нови възможности. И да чака. Пак сама. Пълно мазало! Абсурдно, но факт.

С помощта на екип на "Стандарт" незрящата жена се опитва да пребори системата. И още преди да дошла съдбовната за нея дата, заедно с нас започва да търси нов проект. И хоп! Светлина в тунела. Оказва се, че такъв има и записването за него започва от 22 юни. Програмата се казва "Нови възможности за грижа" и стартира от 1 юли. Кандидатите за асистент трябва да подадат документи в общината, където живеят. "Надявам се, че с Надето ще продължим да сме заедно", оптимист е Лариса. Тя се подготвя да подаде своите документи в община "Подуяне", нейният асистент - в Красно село, а третият участник - инж. Георги Дечев, в "Люлин". Надеждите обаче се изпаряват, когато уж трябва да стартира приемът. Незрящата жена отива в общината. И там получава поредния шамар. "Няма никаква нова програма, трябвало е да подадете документи на 8 април", казва й любезна служителка, свиваща рамене. А Лариса е попарена и се чувства в безизходица. Седи безмълвно на пейката пред сградата на общината.

Не си усещах краката, не можех да мръдна

плаче тя. Ридаейки звъни в редакцията ни, за да разкаже, че е излъгана. "Какво да правя?", пита сляпата жена. Обаждаме се веднага в социалното министерство, после в общината. И от двете места дават надежда, че незрящата жена ще има асистент. Само трябвало още малко търпение. Плюс още няколко обиколки по различни ведомства, чиито служители не са наясно или нямат желание да помогнат.

"Отчаяна съм, но ще търся правата си", решила е Лариса. "Ако остана сама без помощник, ще съдя България в Страсбург", категорична е тя.

340 лв. трябват за заплатата на Надя

"Животът ни се промени, откакто имаме асистент.

Ние с Георги никога не сме ползвали Надежда като прислужница", казва Лариса Петрова. "За нас тя е човек с авторитет", допълва незрящата жена. Работила е като перукер. Обича музиката и природата. Страда, когато се нараняват животни. Вкъщи има цветя. Грижи се за тях с помощта на Надя. Признава, че ще и е мъчно, ако се наложи да се разделят. Но не може да си позволи да й плаща сама. Сумата от 340 лева, които сега взима асистентката, е непосилна за Лариса. Затова "Стандарт" отправя апел към онези, които имат желание да помогнат, да се свържат с редакцията ни.

14 000 получават шанс за грижа тази година

От социалното министерство обясниха пред "Стандарт", че в момента има две схеми, по които хора с увреждания може да кандидатстват за асистенти. Първата е продължението на "Нови възможности", която тази година се нарича "Нови алтернативи" и е с бюджет от 65 млн. лв. Тя се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане съвместно с общините и предвижда 12 000 лица с увреждания и хора над 65 г., в невъзможност за самообслужване, да се възползват от социалните услуги. За нея набирането на документи от страна на желаещите да се включат в програмата, е било през май. Възможно е да има следващо класиране за резервите, заявиха от социалното министерство. Втората схема е по новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и се нарича "Независим живот". По нея се предвижда нови над 14 000 хора в нужда да получат личен, социален, домашен или здравен асистент чрез общините в цялата страна. От комплексните социални услуги ще могат да се възползват хора с увреждания и възрастни хора над 65 години, които имат нужда от грижи в дома. Все още обаче не е започнало набиране на заявки от желаещите да се включат в схемата. Това ще става чрез общините и се очаква да започне през юли или август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай