Служители на реда протестират с клоунски носове

Служители на реда протестират с клоунски носове | StandartNews.com

София. Полицаи, пожарникари, спасители, военни и служители в затворите излязоха на протест пред Централна баня в София срещу промените в осигурителната система в сектор „Сигурност". Символично служителите на реда сложиха червени клоунски носове. Организираните от синдикални организации няколкостотин протестиращи искат "Ранно пенсиониране за Христосков – веднага!", както гласи един от транспарантите им, визирайки оставка на социалния министър. Срещу подготвеното от служебния кабинет прекратяване на ранното пенсиониране за служителите от сектор "Сигурност" протестираха униформени от София, Ловеч, Враца, Перник, Хасково, Велико Търново и други.

Червените клоунски носове са препратка към изказване на социалния министър пред медиите, че оставката му се иска от "комични хора". Министърът коментира, че те не са хората, които имат право да искат оставката му, твърдят организаторите от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация „Сигурност" (НАС).

Синдикатите не приемат мерките за повишаване на пенсионната възраст в сектора и други аспекти на реформата. "С този акт на назначения от президента служебен кабинет по един безпардонен начин е нарушен основен принцип на Международната организация на труда, а именно: нарушени са социалният диалог и колективното договаряне, като не са консултирани важни предложения за ограничаване на социални права със социалните партньори", твърдят протестиращите.

Според тях всички обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли без участието на професионалните организации на служителите в сектор „Сигурност", но и без те да бъдат информирани. Протестиращите смятат, че по този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност.

Исканията на протестиращите служители са незабавно прекратяване на всякакви действия по промени без участието на синдикатите, спешно приемане на подзаконова нормативна уредба към Закона за МВР и незабавна оставка на Йордан Христосков, заявиха представители на синдикатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай