След среща с животновъдите, ще дават най-малко по 190 лв. за умъртвено животно

След среща с животновъдите, ще дават най-малко по 190 лв. за умъртвено животно | StandartNews.com

Земеделският министър Румен Порожанов обясни лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва, съобщават от министерството на земеделието и храните.


По думите на министъра ако не се предприемат бързи мерки има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо.


Въпреки, че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се ангажира компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им.


Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.


Министърът се ангажира, че ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай