След 3 дни в кома Христо хапва и пее

След 3 дни в кома Христо хапва и пее | StandartNews.com

Детето оцеля, но е с ужасяващи психологически травми, признава проф. Надежда Гаврилова

"Еци е добре. Вижда, говори, пеят си с майка му и от ден на ден са по-добре нещата". С тези думи близък приятел на цигуларката Невена Велинска-Малкия описа във Фейсбук състоянието на 3-годишното й дете, което беше пребито от двама 18-годишни младежи. В края на юни малкият Христо бил поверен на тийнейджърите Александър и Патрик, тъй като майка му, която е цигуларка, заминала за скандинавските страни да работи на круизен кораб. Вместо да се грижат за момченцето, двамата го биели системно с твърди предмети и го заключвали в шкаф, стана ясно в съда по време на гледането на мярката им за неотклонение.

След три дни в кома Еци вече е буден и контактен, но все още е в отделението "Детска реанимация". Майка му го посещава всеки ден. "Просто постоянно е там. Говорят си, пеят си. Но да не изпадаме в еуфория от тези новини. Предстои тежко и дълго лечение на Христо", категорични са приятелите на Невена от групата "Защитете цигуларката и Христо!". Преди два дни пък в емоционалния си пост във Facebook Палета Кирова съобщава, че "Еци има апетит, яде му се ориз, супичка, хляб, но, разбира се, трябва постепенно да се захранва. Има настроение и за песнички".
Днес сутринта в групата "Защитете цигуларката и Христо!" създателите й ще публикуват IBAN, сметка с трите имена на Малкия, където всеки е свободен да помогне с каквото може. "Трябва да знаете, че Невена в следващата година няма да може да работи, а и

предстои битка с институциите

Сметката ще бъде публикувана на снимката от корицата в тази група", съобщават в социалната мрежа. Потребител под името Zahari Kenpachi пък предлага във връзка със събирането на средства тези, които са собственици на търговски обекти или имат близки и познати собственици на някакви обществени заведения, да поставят "кутии за дарения" за майката е сина й. "Също така приятелите на Невена, като хора на изкуството, биха могли да организират поставянето на такива кутии по театри, читалища и библиотеки. По този начин ще се улеснят хората, които нямат възможност да отидат до банка или поща, а и ще се избегнат досадните такси, които със сигурност са пречка за мнозина. Днес в 21 ч пък, пак през социалната мрежа, бе организирана

обща молитва за майка и син Велински

Отново чрез "Фейсбук" бе подета акция за благодарност на лекарите в "Пирогов", спасили живота на детето. Потребителите бяха призовани "който желае да вземе цветя, шоколадови бонбони, балони, играчки... И ще ги поднесем на целия екип (и за Еци)". Ентусиасти веднага откликнаха и занесоха лекарите цветя, бонбони и играчка делфинче, което да предадат на момченцето.

Най-лошото за живота на малкия Христо, пребит от двете 18-годишни момчета, вече отмина. Това каза в студиото на bTV проф. Надежда Гаврилова от детската клиника на "Пирогов". "При оглед на такъв пациент веднага се разбира, че не става дума за единичен инцидент. По телцето на Христо имаше хематоми с различни цветове, което показва нанасяне на удари по различно време", каза лекарката. "Христо оцеля, но е получил ужасяващи психологически травми. Никой не може да каже как това ще се отрази на живота му в бъдеще", призна още проф. Гаврилова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай