Скок в търсенето на застраховки за дома

Скок в търсенето на застраховки за дома | StandartNews.com

Заради зачестилите наводнения през последните месеци
Защита на къщата или апартамента може да се купи и за 30 лв.

Повишение на интереса към застраховките на имущество отчитат застрахователни брокери. Причината е в сериозните природни бедствия и най-вече наводнения, които сполетяха различни части на България през последните месеци. Това обаче не изненадва никого от бранша, тъй като у нас традиционно интересът към този тип полици се повишава след мащабно природно бедствие през последните години. Абсолютно същото нещо се наблюдава вече десетина години, и то точно след природна катастрофа, засегнала много хора.

"Така беше след Цар Калоян, после след Бисер и т.н.", разказват застрахователни посредници.

Но на следващата година малка част от тези новозастраховали се граждани подновяват полицата. Това е и причината покритието при домашното имущество у нас да е много ниско и значително под средноевропейското, за разлика от застраховките при колите. Въпреки това през последните няколко години се наблюдава слаба, но все пак трайна тенденция за увеличение на търсенето на застраховки "Имущество". И то доброволно, а не свързано с изискване по ипотечен кредит, при който банката задължава клиента да купи полица за заложения имот. Това потвърждават и последните данни, с които разполага Комисията за финансов надзор (КФН). Към края на юни 2014 г. се отчита леко повишение на интереса към имуществените застраховки. При полиците от типа "Пожар и природни бедствия" компаниите са продали полици на обща стойност близо 96.66 млн. лв., което е с 3,7% повече спрямо 30 юни 2013 г. Обратното обаче се наблюдава при втория вид полици - "Други щети на имущество". Там към края на юни 2014 г. се отчита спад на премийния приход от 10,86%. Сумарно обаче от двата вида застраховки все пак има леко увеличение спрямо средата на миналата година от 0,22%. Според специалистите в бранша, когато излязат данните за юли и август, определено ще бъде отчетен по-сериозен ръст именно заради връхлетелите България природни бедствия. Защото хората за пореден път видяха, че има смисъл да отделят 30, 40 или 50 лв. на година, колкото струва средно една застраховка на къща или апартамент, но след това, ако се наложи, да има кой да им плати щетите. А не да се чака от държавата и да се товари бюджетът, казват експертите.

Полица пази и от грешки на майстора

Освен най-разпространените застраховки на имущество, които покриват щети от природни бедствия и катастрофи, кражба, вандализъм, пожар, токов удар, наводнение от съседите и т.н., на пазара се предлагат и полици, които са предназначени за майсторите и евентуалните щети, които може да причини даден ремонт. Този вид застраховка се купува от фирмите, които се занимават с ремонтни дейности по домовете. Но може да бъде застрахован и всеки майстор. Стига, разбира се, да работи законно и с всички необходими документи, а не на принципа "аз всичко мога". Тези полици са нещо като "Гражданска отговорност" и покриват ремонти, възникнали по вина на майстора, докато е отстранявал друг проблем в дома ви или у съседите. Например, ако е трябвало да се ремонтира банята, но по невнимание майсторите са спукали някоя тръба и са наводнили съседите под вас, тогава се активира застраховката и тя покрива разходите за отстраняване на причинените щети. Или пък, ако докато алпинист поставя външна топлоизолация на апартамента ви, но поради някаква причина счупи прозореца, щетите ви ще бъдат покрити. Тогава застрахователят ще плати разходите за подмяната.

Този вид застраховки обаче все още не е особено популярен сред българските майстори. Обикновено ги правят по-големите фирми, които приемат стила на работа на западните си колеги. Но и при тях не винаги има сключена подобна полица. В същото време майсторите, които работят самостоятелно, също не сключват подобни застраховки, а вероятно и не знаят за тях. А те изобщо не са скъпи, особено в случаите, когато става въпрос за полица само за един човек. Естествено, при фирмите с много майстори цената на застраховката е по-висока, но и там отговорността, която поема компанията, е доста по-голяма, тъй като става въпрос за потенциални грешки на много повече майстори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай