Синя луна напълни плажовете

Синя луна напълни плажовете | StandartNews.com

Завъртяха бизнес с телескопи до Морската градина

Кръчмите по морето запазени от месец, влюбени нощуват край брега

Синя луна напълни плажовете и заведенията край морето. Феноменът, който наблюдавахме вчера, се случва рядко. Астрономи обясниха, че явлението се получава, когато има второ пълнолуние в рамките на един календарен месец. Именно тази втора Луна се нарича синя. И въпреки че цветът й реално не се промени, хотелиери и ресторантьори се похвалиха с ръст на туристи по морето. Кръчмите във Варна бяха с резервирани места за петък вечер още от 2 юли, когато бе първото пълнолуние през този месец, показа проверка на "Стандарт". Нито истерията заради антракса, нито солените цени в крайбрежните заведения отказаха варненци и гостите на града да наблюдават Синята луна.

Много от тях обаче не знаеха, че тя не може да се види с просто око. "Всъщност моментът на пълнолунието, второ за календарния месец, беше точно в 13.43 ч по обяд в петък", каза астрономът Ева Божурова от Народната обсерватория "Н. Коперник" във Варна. "За нас Луната е под хоризонта тогава и могат да я наблюдават само жителите от тъмната част на планетата. А вечерта пълнолунието остава, но с леко понащърбена част, като и тогава не може да се види с невъоръжено око, а само с малък микроскоп", обясни експертката.

Дни преди настъпването на феномена във Варна тръгна бизнес с телескопи. На входа на Морската градина срещу пет лева търговци предлагаха на малки и големи да наблюдават изгряващите звезди и Луна. Очаквано най-големи ентусиасти се оказаха тийнейджърите и влюбените. В петък следобед те окупираха плажовете с желание да се изкъпят в морето през нощта в пътеката на Синята луна. Хлапета разказаха, че разбрали от интернет какво означава явлението Синя луна и затова компанията се организирала да отиде и пренощува на плаж в района на Каварна или Шабла, където на воля през нощта да се къпят и се надяват това да им донесе щастие. Влюбена двойка също каза, че вечерта ще отскочат до морето с надеждата съзерцанието на пълнолунието, а не изключват и нощно къпане, да им донесе много късмет.

Физици: Прах или пожар
може да я оцветят

"Не се притеснявайте, от NASA не са насинили окото на естествения ни спътник. Пълнолуние като всяко друго", казват физици. Синята Луна е астрономическа дефиниция. Тя има за цел да охарактеризира извънкалендарните пълнолуния, които се случват веднъж на 2,7 години.


А истински синя Луна се наблюдава само когато в атмосферата на Земята има филм от прахови или димни частици. Явлението е изключително рядко. В изолирани случаи Луната може да се яви в синьо, причина за което да е горски пожар. През 1883 г., когато изригва вулканът Кракатоа в Индонезия, пепелта достига до горните слоеве на атмосферата и сини Луни се появявали в цял свят в продължение на две години. Феноменът се наблюдава, когато частиците са с големина около 0,7 микрона. Фазите на луната не са от значение що се отнася до цвета й.

Астрономи броят звездите в Родопите

Лятна астрономическа школа в курорта "Бели брези" над Ардино събира студенти, ученици и техни преподаватели. Организатори са Астрономическата обсерватория "Славей Златев" в Кърджали, катедра "Астрономия" при Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Астрономически клуб "Вега", съобщи Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали. В рамките на две седмици от 3 до 16 август ще бъдат проведени наблюдения на звездното небе. Програмата на младите астрономи включва още лекции и семинари, гостуват университетски преподаватели, водещи астрофизици.


"Вече толкова години интересът не стихва. Тайната на успеха е, че адаптираме образователни методи от Хаджи-Генчовото училище към съвременните изисквания. По-големите учат по-малките, студентите въвеждат гимназистите в тайните на астрономията", шегува се Агоп Узунбохосян. Той обяснява, че школата предлага както академична, така и практическа подготовка, което "запалва" младите към науката. През годините лектори са били учени и от специалисти от Бостънския и Харвардския университет, Дъблинския технически институт, Парижката обсерватория, Виенския Изследователски институт по молекулярна патология и Софийския университет. Резултатите от работата на учениците на школата се презентират на ученически конференции и форуми, където проектите им многократно печелят признание и награди. Част от преминалите школата работят днес в престижни световни фирми. Историята на Школата по астрономия започва през лятото на 1970 г. в местността "Белите брези" край Ардино от 30-на млади ентусиасти, ръководени от младия астроном Славей Златев.

Девойки пазят диети по фазата на спътника

Явлението не влияе на човешкия организъм, наблюдаваме го отново през 2018 г.

Фазите на Луната се следят стриктно от младите момичета, които искат да отслабнат. Според диетолози при пълнолуние водата от междуклетъчните пространства се предвижва вътре в клетките, а при новолуние настъпва обратният процес. Затова може периодично да се спазва хранителен режим, който подобрява движението на водата в организма, прочиства тялото, ускорява отделянето на мазнини и токсини. Менюто включва сокове от прясно изцедени плодове, зеленчукови бульони, риба.
"Голяма заблуда е да се смята, че по време на пълнолуние човек лесно може да отслабне". Това пък е мнението на астронома Ева Божурова от Народната обсерватория "Н. Коперник" във Варна. "Пълнолунието дори не е и цял ден, а миг, а единственият научно доказан метод за отслабване е да не се яде много", каза специалистът.

Според астрономите Луната в пълнолуние дори не е интересна за наблюдения с телескоп, защото релефните й форми са осветени тогава фронтално от лъчите на Слънцето и не се виждат сенките, които хвърлят те. Синята Луна е природен феномен и не влияе на човека противопоказно, категорични са физиците.

Подобен феномен имаше през 2012 година - на 2 и 31 август. Следващата синя Луна ще е през януари 2018 година.

Гледаме супермесечина
на 27 септември

Фразата "синя Луна" се използва от около 400 години, като последното й тълкуване е от 1937 година. Тогава алманах за фермери обяснява, че когато има две пълнолуния в един месец, на календарите първото се отбелязва с червено, а второто - със синьо. Словосъчетанието "синя Луна" често се използва в поезията и музиката за обозначаване на нещо изключително рядко.

През септември тази година астрономите очакват друго интересно явление. Тогава ще можем да наблюдаваме т.нар. "суперлуна". Тя ще бъде на 27 септември и ще преминава в най-близката си точка до Земята, поради което ще изглежда малко по-голяма от обикновено.

Земята навлезе
по-топъл цикъл

Горещото време у нас в никакъв случай не е аномалия, твърди доц. Георги Рачев, който е един от най-известните специалисти по климата в Европа. Той смята, че за да сме свидетели на температурни рекорди, трябва да се съберат повече от 20 дни с горещини от над 30 градуса на сянка. "Но дори това не е аномалия, защото се случва веднъж на всеки 10-15 години, обяснява ученият", цитиран от bgonair.bg.


Наскоро Американската агенция за изследване на атмосферата и океаните съобщи, че месец май е бил най-топлият в историята на съвременното човечество. Температурите са били с 0,6 градуса по-високи от средното за ХХ век.
Доц. Георги Рачев казва, че в началото на XXI век планетата е попаднала в една по-топла фаза на климата. Според климатолога за това нито са виновни хората, нито означава глобално затопляне, защото такова време е имало много пъти през последните столетия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай