Синоптиците на bTV: Капризното време е по-забавно

Синоптиците на bTV:  Капризното време е по-забавно | StandartNews.com

"Юлското слънце през юни ще изгрее с августовски замах" - няма по-точно определение за внезапната гореща вълна, която ни заля от няколко дни. Бисерът е от колекцията "Стари, но златни" на най-духовития водещ на прогнозата Емил Чолаков. Синоптикът от bTV и колегите му Станислава Цалова и Христина Балинска издават своите тайни за справяне с капризите на времето.

1. Как се справяте с рязката смяна на времето?

2. Какво правите, за да смекчите шока за организма?

3. Как и къде се спасявате от жегата?

4. Любимият ви виц за прогнозата.

Станислава Цалова

1. Обичам лятото, това е любимият ми сезон. Независимо дали летните жеги започват с плавен преход или изведнъж, като тази година, това е сезонът, който очаквам с нетърпение и винаги съм готова за него. За съжаление, лятото пред очите ни става с все повече крайности - дълги периоди на засушаване, тежки горещи вълни, между тях много силни бури, порои и градушки.

2. Все още няма готова рецепта за бърза адаптация към жегите. Трябва да се пазим от горещините и да не се излагаме на сериозни рискове за здравето ни. Едни от най-разпространените ситуации, при които хората по цял свят дават огромни жертви всяка година, са да се стои на слънце в горещините, особено с багаж или да се работи на слънце в жегите.
Метеоролозите навсякъде работят за това да предупреждават хората да се пазят от горещините, не случайно се издават предупредителните кодове. От НИМХ към БАН - вече са готови и с нов продукт, полезен на хората - анализ и прогноза на условията на комфорт (http://www.meteo.bg/wci).

3. Прогнозите за времето стават все по-добри и все по-полезни. В жегите казваме и по телевизията да се пие повече вода, да не се консумират тежки храни по възможност. Дрехите да бъдат светли, просторни, леки, от естествени материи, да покриват така тялото, че да го пазят от изгаряне. Да се избягва престоят директно под слънчевите лъчи в часовете между 11 и 18 часа. А според мен, планината през лятото предлага най-добрата прохлада. Водата също разхлажда много приятно, но слънцето на плажа е също толкова опасно, колкото и в града.

4. Син пита баща си, метеоролог:
- Татко, твоите прогнози винаги ли се сбъдват?
- Сбъдват се, сине, винаги... датите невинаги съвпадат.

Емил Чолаков

1. Мрънкам си (смее се). То е ясно, че сме устроени така, че угодия все да няма и особено по нашите географски ширини, мрънкането си се шири и се тачи. А иначе, има и басейни, и море, и планини, че и климатици се срещат дори... В крайна сметка истината е една, не се задържайте на слънце в жегата и не я слушайте д-р Радева, а си пийте много вода.

2. Знам ли? Ако го смекча, а пък то се окаже съживителният електрошок, от който съм имал нужда? Ама наистина сме странно нещо това хората. След толкова време - толкова дъждовно време, сега вместо да се радваме и веселим, че най-после е истинско лято, ние говорим за шокове?! Не е ли по-добре за шотове?

3. Гледам да се забавлявам. Уви, това със съвети и готови рецепти няма как да се получи.

4. Имало едно време хубаво време... И синоптици, които взели, че го познали.

Христина Балинска

1. Обичам промените, дори и резките. Особено във времето. Много по-интересни са от трайните и скучни обстановки, при които дни наред нищо ново не се случва. А на динамиката във времето отвръщам с динамика - увеличавам ходенето пеша, спортувам повече, променям храненето. И при всяка възможност - "бягам" от града.

2. Със сигурност много ми помага факторът изненада или по-скоро липсата на такава. Когато човек знае какво го очаква, той е подготвен, а както добре знаем - всичко е в главата. В този ход на мисли дори не мога да говоря за шок. Понякога прибягвам до... да го наречем връщане в миналото. Например, при рязко затопляне, разглеждам снимките си от зимата, а в поредица мрачни и дъждовни дни - съживявам слънчеви спомени.

3. Опитвам се да спазвам препоръките при време с опасно високи температури. Да се избягва, когато не е невъзможно, престоят на пряка слънчева светлина. Да се носят материи като лен, памук, коприна. Дрехите да са широки и свободни, така че да позволяват на тялото да диша. Да се избягват тежки храни. Да се пие много вода. В такива дни "злоупотребявам" със сладолед , диня и чай от мента с много лимон и малко мед. Истинско спасение от горещото време намирам в планините, особено по високите части. Край водопадите, където прохладата е гарантирана, а усещането е неописуемо. Не мога да пропусна и пещерите - дълбоко в тях времето няма власт. Но всъщност, най-любимото ми място е морският бряг, където прохладата обаче не винаги е гарантирана.

4. Ха-ха... Много са. Може би появилият се съвсем скоро, в който страницата ни на сайта на bTV беше прекръстена от "Дали вали" на "Кога ще спре".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай