Синдикатите настояват: Вносните работници да не притискат заплатите

Синдикатите настояват: Вносните работници  да не притискат заплатите | StandartNews.com

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката, информира БНР. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса.

Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар.

"Няма проблем да бъдат внесени, ако има такива желаещи да работят при нашите условия и при тези доходи, само че трябва да бъдат гарантирани, че българският работник, който работи и чуждестранният работник трябва да са с равни права, заяви Димитров, цитиран от БНР. - Пазарният тест трябва да е наличен. Той ще каже дали има място и нужда от чуждестранен работник, а не някой друг.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че един от инструментите за борба със сивия сектор е колективното и браншово трудово договаряне и поиска: "Когато един браншов колективен договор е сключен между синдикални и работодателски организации, той трябва да важи за всички предприятия. Нещо, срещу което нашите партньори, да го наречем, от работодателските организации от години се съпротивляват, а бизнесът го говори и го иска, защото това е нещо, което ние винаги сме твърдели, че е един от начините за минимизиране на сивия сектор."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай