Синдикатите: Без данък за минималната заплата

Синдикатите: Без данък за минималната заплата | StandartNews.com

Хората на минимална заплата да не плащат данък върху доходите си още от догодина, предлагат синдикатите, обяви БНТ. Оттам настояват също така за увеличение на трудовото възнаграждение особено в сферите на културата, образованието и здравеопазването с минимум 13 на сто. Колко би струвало това на бюджета и в кои градове се наблюдава масово повишаване на заплатите вижте в следващия репортаж.

Близо 2 млрд. лева допълнително биха били необходими на бюджета, за да се увеличат заплатите в държавния сектор и да отпадне облагането на минималните доходи, изчислиха синдикатите. Те са внесли своите предложения при финансовия министър Владислав Горанов.

Очакваме следващата или по-следващата седмица да има среща с него, за да видим каква част от нашите искания могат да бъдат реализирани, защото това отново казвам, не е искане дайте ни пари, защото сме бедни, а просто дайте достатъчно средства, за да можем да задържим хората защото трябва да свършат работа за бизнеса и за гражданите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров

От синдикатите отново предлагат въвеждане на минимална работна заплата от 700 лева за висшисти, които работят по специалността си.

КНСБ и КТ Подкрепа са изчислили колко би струвало на държавата отпадането на данъците върху минималната работна заплата - 800 млн. лева. Допълнително ще са необходими и още 920 млн. лева за увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 13 на сто.

Важно е да чуе в момента правителството, че нашата организация иска средно увеличение на доходите с около 920 млн. това е около 13% ръст на разходите за персонал, за да може тези доходи малко да се приближат към пазарните, допълни Димитров.

Синдикатите са анкетирали близо 19 000 души за техните доходи. С по-високи заплати през 2017-та са 70% от тях. Повече от половината работят в бюджетния сектор. Най-големи са увеличенията на доходите в Стара Загора, Бургас и Плевен. Изследването категорично е показало, че масовото усещане на хората е, че доходите им са ниски. Най-много работещи в стачна готовност има в Шумен, Разград и Плевен, където на протестират са склонни над 90% от анкетираните.

От финансовото министерство коментираха пред БНТ, че в момента събират предложения на бизнеса и синдикатите за следващия бюджет, чийто проект се очаква да бъде представен в края на месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай