Синдикати и "Стандарт" спасяват Дамасцена

Синдикати и "Стандарт" спасяват Дамасцена | StandartNews.com

Вестникът с отличие от конгреса на СТСБ, Йорданка Фандъкова с награда за лидер на промяната

За първи път синдикати и медия обединяват сили в кампания за спасяване на българското производство. Става дума за легендарната маслодайна роза Дамасцена, която вече е включена в списъка от над 200 сортове,  застрашени от изчезване.
Всепризнат факт е, че маслото от тази роза е с ненадминати качества. Розата Дамасцена,
според преданията, била внесена от Тунис от турски съдия, който я засажда в градината си. Дестилатът от тези рози се продава на пазара като „българско розово масло" и „Българска роза Ото".
Кампания за спасяването на розата започна Съюзът на транспортните синдикати в България.
Вестник "Стандарт" с най-голямата патриотична кампания за опазване на културно-историческото наследство "Чудесата на България" прегръща идеята, защото

това е обща кауза,

заяви главният редактор на вестника Славка Бозукова в Правец вчера. Там се проведе Осмият конгрес на Съюза на траспортните синдикати в България. На форума участваха стотици членове и десетки гости от чужбина, които бяха поздравени от председателя на сдружението Екатерина Йорданова. В него членуват над 13 000 работници. По думите на шефа на КНСБ Пламен Димитров, това е една от най-бързо развиващите се и отговарящи на международните стандарти за солидарност организации.
В края на официалната част от форума "Стандарт" получи голямата награда за принос към Съюза за отразяването на дейностите и кампаниите "Заклех се", "Нашият обществен транпорт", "Справедлив транспорт". "Наградата доказва обективността и професионализма, с които журналистите на "Стандарт" отразяват дейността на синдикатите, членуващи в Съюза", каза Славка Бозукова. Тя предложи и

обща кампания за подкрепа на професионалното образование

в сектора Транспорт. И предложи за патрон на инициативата Йорданка Фандъкова. Малко по-рано столичният кмет получи от Екатерина Йорданова и специалната награда „Лидер на промяната". Тя се присъжда ежегодно на изявени жени с особени постижения в обществения, политически или културен живот на България, или жени световни лидери с глобален принос към подобряването положението на жените в обществото и на работното място. "Това ще са изключителни жени с характер, които знаят как да отстояват както своите права, така и правото на всички жени в България, Европа и света, да живеят равноправно и пълноценно, и да преследват свободно целите и мечтите си", обясни Йорданова. Наградата е с форма на роза, но наподобяваща и женски силует, изработена е от Антоанета Стоименова и е с мозайка от розов опал - камъкът на мира и спокойствието; розов кварц - камък на любовта; 24 каратово златно смалти – както подобава на царица; и милефиори (хиляди цветя).

Първата специална роза отива при Йорданка Фандъкова

защото това е кметът на София, която за близо 10 години на длъжността показа на всички колко позитивна промяна и разцвет може да изживее един град, когато грижата за него е поверена на жена, която ежедневно и всеотдайно влага целия ум и сърце в работата си, прочете в мотивите Екатерина Йорданова. А през това време цялата зала стана на крака, за да аплодира Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай