Синдикати и работодатели се доказват за Тристранката

Синдикати и работодатели се доказват за Тристранката | StandartNews.com

Сегашният й мандат изтича през юли и трябва да се поднови

Ново преброяване на работодателските и синдикалните организации, които преговарят с правителството, ще има през пролетта на тази година. Четиригодишният мандат на тристранката изтича през юли и трябва да се поднови. Старт на процедурата по преброяването ще бъде даден в края на януари, обяви за "Стандарт" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Засега държавата няма намерение да предлага нови критерии за представителност на социалните партньори. Ако те останат без промяна, най-вероятно в тристранката ще останат сегашните участници - двата синдиката КНСБ и КТ Подкрепа и четирите бизнес организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ. Очаква се обаче някои от работодателите да поискат промяна в изискванията, след като през 2012 г. Конституционният съд отмени две от тях. КС оспори изискването национално представителство да се даде на работодателска организация, която обединява браншови структури и предприятия, в които наетите са не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор.

Мотивът бе, че за работодателските организации е важен броят на фирмите, които членуват в тях, а не на работниците. "С тази отмяна обаче се върна старото положение, където броят на наетите в работодателските организации е силно занижен", коментира за "Стандарт" Васил Велев, председател на АИКБ. Предишният критерий за брой наети бе 50 000 души. Идеята за завишаването бе да се окрупнят бизнес организациите, след като в предишната тристранка броят им беше 6. Другият отменен от КС критерий бе изискването работодателската организация да не извършва дейности, възложени само на нея със закон или с нормативен акт. Тази разпоредба при предишното преброяване застрашаваше от изпадане от тристранката БТПП, която издава ТИР карнетите от името на държавата. Другите два критерия за представителност на работодателите са да имат структури в повече от една четвърт от икономическите дейности, както и местни органи в над една четвърт от общините.

Засега няма индикации за промяна в критериите за представителност на синдикатите. А те са - най-малко 75 000 синдикални членове, структури в над 1/4 от икономическите дейности и присъствие в поне 1/4 от общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай