Синдикатът на МВР се готви за протест

Синдикатът на МВР се готви за протест | StandartNews.com

София. Най-големият синдикат на служителите в МВР готви протести, ако бъдат орязани социалните права на заетите в сектора "Сигурност", става ясно от писмо, изпратено от Синдикалната федерация на служителите в министерството, предаде БНР.

Полицаите настояват и за незабавната оставка на социалния министър Йордан Христосков и заявяват, че ще държат отговорни за случващото се президента и премиера.

От синдиката допълват, че са готови на протест в най-крайните му и безкомпромисни форми, позволени от закона.

Синдикатът се обявява категорично срещу всички опити за ограничаване на техните социални права. Тя заплаши с ефективни протестни действия, ако не се прекратят тези опити. За нарушаването на социалния мир от Синдикалната федерация ще държат отговорни президента Росен Плевнелиев и назначеното от него служебно правителство.

Във връзка с разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на заетите в Сектор Сигурност Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР излезе с декларация.

"Всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в Сектора Сигурност, но и без те да бъдат информирани. Заради това безцеремонно погазване на основни принципи на социалния диалог, както и за демонстрирана от него по време на заседание на Министерския съвет очевидна некомпетентност в тази област, УС на СФСМВР настоява за незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика" Йордан Христосков, се казва в декларацията.

Синдикалната организация иска незабавно да бъде публично оповестен истинският вносител на предложението, както и чия политика той обслужва.

"СФСМВР ще се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства – ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми", се посочва още в декларацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай