Синът на Корнелия се изучи в университет за нобелисти

Рафаел с родителите си на летището

Синът на Корнелия се изучи в университет за нобелисти | StandartNews.com

Рафаел е гений в математиката, но вдига щанги и се захласва по хоръри

Със 71 лауреати Бъркли няма равен сред най-престижните вузове по света

Първото пътуване зад граница на новия лидер на БСП Корнелия Нинова се оказа в посока Америка.

Яростните русофили сред червения електорат обаче може да са спокойни, че във визитата зад океана няма политически мотив.

"Предстои ми един от най-щастливите моменти в живота на родител. Синът ни Рафаел се дипломира като бакалавър по финансово инженерство. Със съпруга ми заминаваме за САЩ, за да бъдем с него в този ден. Посещението е отдавна планирано и частно, а не политическо", изрично разясни самата Корнелия във Фейсбук.

Преди да замине за САЩ, Рафаел завърши Софийската математическа гимназия и бе капитан на националния отбор по математика. Той има 17 медала от балкански, европейски и световни олимпиади. Сред най-сладките му спомени е първият голям международен успех, когато става втори на олимпиадата по математика в Амстердам, когато се състезава с над 600 таланти от 100 държави. Повтаря постижението и през 2012 година на олимпиадата в Аржентина.

В Щатите избрал да се посвети на финансово инженерство, което му дава възможност да създава математически формули, с които да се прогнозира развитието на финансови и икономически процеси.

"По принцип в СМГ е пълно с умни глави, но Рафо беше най-добрият във випуска. Освен това е

много свестен пич със страхотно чувство за хумор

А и никога не се е фукал, че майка му е голяма работа", коментираха пред "Стандарт" възпитаници на гимназията, която постоянно бълва таланти.

Още като ученик синът на Корнелия Нинова породи възторг у американски професори със своя статия в престижно научно списание. Рафаел Рафаилов написа разработката заедно с тогавашния си научен ръководител проф. Николай Николов и тя веднага получи седем цитирания в статии на именити професори от няколко университета в САЩ. Разработката на Рафаилов и проф. Николов е на непреводима на конвенционалния ни език тема: "Екстремумите на суми от тегови разстояния до крайно множество". Тя влезе и като част от докторантура на учен от Нашвил.

Рафаел още като ученик стана част от Ученическия институт по математика и информатика към БАН. Той е едно от българските момчета, каращи Америка да ни сваля шапка, с приза, който спечели на най-престижната математическа лятна школа в Масачузетс. Наградите, които е донесъл от различни международни олимпиади пък, са неизброими, разказва директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов. "Аз му бях учител до осми клас, след това го пое друг преподавател. Но бе изключително креативен в областта на математиката дори гениален", разказва Стоянов. По неговите думи и сега има ученици на СМГ, които търсят Рафаел зад граница за помощ в различни математически разработки. "На никого не е отказал", посочва той.

"Поддържаме връзка с Рафаел, виждам го винаги когато се връща", разказа някогашният му научен ръководител проф. Николай Николов. "Решил е да се насочи към приложната част на науката, ще се занимава с финансова математика. Той е отличник на Бъркли, въпреки че му бе много натоварено, защото взе няколко специализации по време на следването си", казва проф. Николов.

Всички преподаватели, които са се занимавали с Рафаел, подчертават, че той е много сериозен и упорит. "Определено съм амбициозен. За да се занимаваш активно с която и да е наука, се изисква някакво ниво на лична саможертва. А иначе ученето е непрекъснат процес. Не може една седмица да се подготвяш, другата да почиваш", обяснява самият Рафаел.
Откровен е, че

не е почитател на математиката, която се учи в училище

"Тя не е предназначена за хора, които се интересуват от нея, а има за цел да даде основа на учениците. В преподаваното има прекалено много смятане например, дори повечето изпити са сведени само до запомняне, а не изискват проява на оригинални мисли у учениците", разяснява талантът в едно от своите интервюта като гимназист. Рафаел изобщо не се вписва в клишето за математика сухар, който може да виси с часове над учебниците или компютъра, без изобщо да се интересува от света около него. Обича да спортува и то редовно. Приятелите му се шегуват, че може да спечели и турнир по канадска борба, защото още като ученик редовно вдига щанги. Обича много и да кара колело. Малцина знаят, че още като ученик се е захванал да учи арабски, въпреки ангажиментите с математиката.

Както подобава на един гениален математик, Рафаел обича да играе шах, където рядко губи. С кубчето на Рубик пък е направо факир. Въпреки ведрия си характер си пада по хоръри, а Стивън Кинг е сред любимите му автори.
Като ученик не е чужд и на щуротии, като хрумката да подарят парче от мантинела на свой приятел.
И в Америка продължава живо да се интересува какво се случва в родината му.

Дразни се, когато някой говори лошо за България

Следи в нета новините от родината, интересува го всичко. Особено политиката, където приятелите му смятат, че може да направи не по-малко успешна кариера, отколкото в точните науки.

Мечтае работата му да е свързана с пътуване по целия свят.

Бъркли, където учи Рафаел, се смята за най-добрия държавен университет в света. Оттук са излезли 71 лауреати на Нобелови награди, най-много от всички висши училища в света. Университетът e основан през 1868 г. и е най-старият в щата Калифорния. Създаването му е свързано със златната треска в началото на 19. век, когато хиляди ентусиасти се преселват в новосъздадения щат.

Университетът е на 5 километра североизточно от Сан Франциско, в малкото градче Бъркли. Тук учат близо 36 хил. студенти, от които 26 хил. в бакалавърски програми и 10 хил. в магистърски. Кампусът обединява 14 училища с 36 сгради, има 32 библиотеки. Това прави Бъркли четвъртия университет с най-много библиотеки в САЩ. Киносалонът е с 8500 места, има стадион за американски футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай