Силвия и нейната „Одисея" в името на доброто

В България има жажда за позитивни новини, казва основателката на сдружението

Силвия и нейната „Одисея" в името на доброто | StandartNews.com

„В България има много добри хора. И обществото е жадно да чуе позитивни новини, да научи, че в света около нас съществуват грижата, състраданието, благотворителността в подкрепа на слабите, болните, нуждаещите се". Това казва Силвия Вълева от Разград, месец след като общината награди с почетен знак представляваната от нея благотворителна организация „Одисея". Сдружението бе отличено с приза за неговия принос в социалните дейности в областта, обяви кметът на лудогорския град доктор Валентин Василев при връчването на наградата.

Пет години след началото, Силвия признава, че нейната „Одисея" в името на доброто започнала някак неочаквано, но не и случайно. Сестрата на Вълева, Милена, която преподава в университета в германския град Раблиц- Розентал, работела като доброволец в благотворителната организация „Света Филомена" в саксонската провинция. През 2012 година основателят на филантропската общност Герхард Робел й предложил активисти на сдружението да посетият България, да проучат нуждите на местната общност там, за да помагат на нуждаещите се от подкрепа хора. Милена поискала от сестра си Силвия да помогне в организацията на проучвателната визита и тя откликнала.

После нещата се завъртели със скорост, прецизност и мащаби, на каквито са способни само германците. Първо, заедно с делегацията в Разград пристигнал тир, натоварен с със специализирани болнични легла, носилки, помощни средства за придвижване. Имало всякакви материали за обслужване на потребителите на домовете за възрастни хора в региона, на отделението за недоносени в местната болница и домовете за деца без родители.

Няколко месеца по-късно, в навечерието на Коледа, „Света Филомена" изпраща от Германия в Лудогорието още два тира с дрехи, вещи за дома, играчки, пособия. „Те бяха събрани по време на благотворителните акции в Раблиц- Розентал. Немските семейства, заедно с децата си, са

опаковали неща от собствените си домакинства

за да ги предоставят на хора в нужда, които не познават лично. Много от пратките носеха посланията на дарителите. Като започнахме да ги разопаковаме, виждахме как всяка фамилия е отделила вещи от собствения си дом, с надеждата, че те ще донесат полза на други деца, болни и страдащи", обяснява Силвия.

Мащабите на дарителската дейност на „Света Филомена" накарали Вълева да се замисли. Било ясно, че сама с помощта на приятели, няма да може да организира целия процес по раздаването на помощите. Бързо създала сдружение „Одисея" и организирала мрежа от доброволци, които да откриват хората в нужда и да им предоставят не просто безплатни подаръци от Германия ,а точно нещата от които конкретното домакинство или институция имат нужда.

„Много ни помогна обменът на практики с немските партньори, признава основателката на „Одисея". От тях научихме, че благотворителността е мисия, която е свързана с дълготраен социален ангажимент в полза на обществото. Затова акциите ни не са еднократни. Помагаме на деца и възрастни, настанени с социални домове. С наш бус организираме екскурзии и летни лагери за тях. Помагаме на младежите от възпитателното училище в Завет, обикаляме селата, за да издирваме там хората в нужда, на които даряваме вещи, получени от „Света Филомена".

С опита се родили и идеите за нови партньорства. "Намерихме млади хора в Разград, които са се върнали трайно в родния си град и развиват бизнес тук. Предложихме им да си сътрудничим. Така се роди съвместната инициатива да обзаведем занималнята в една детска градина. Предприемач дари нови мебели за малчуганите, родителите сами ги сглобиха, а ние подарихме кукленските кътове и всички елементи за игротеката. В акцията се включи цялата общност,

бащи дойдоха в неделя да завинтват масички

и легла, майки подреждаха кътовете за игра. Родителите дариха своя труд и занималнята стана като къщичка от приказките", спомня си Силвия.

След пет години работа на терен Вълева е наясно, че само дарителските акции не са достатъчни. Българите трябва да се научат да се самоорганизират, да си помагат, да планират дейности в полза на общността си. Затова с радост приела идеята за сътрудничество на партньорите си от „Света Филомена". Организирала група от ръководители на социални заведения от Разград да посетят Саксония за обмен на добри мениджърски практики. Гериатрични специалисти от Германия пък пристигнали в Лудогорието на място, за да обучат персонала на старческите домове в областта. С помощта на „Одисея" трима младежи от Разград в момента се обучават в Германия за работа с възрастни хора. Те ще преминат 8 месечен курс на немски език за гериатрични специалисти.

Силвия Вълева не крие, че наградите и на община Разград, и на Националната мрежа на децата, която през 2016 година даде приза „Златна ябълка" на сдружение „Света Филомена", я радват, защото са признание за труда на немските и българските доброволци, с които заедно работят в името на доброто. Но най-много се радва на децата и младите хора, които с радост се включват в акциите. Нейните собствени синове, шестокласниците Васил и Роман, винаги намират време да помагат. „Скоро си дойдоха от училище със сувенири, купили ги от благотворителен базар там. Разказват, че много деца с радост отделят от джобните си за каузи в полза на другите, а това е най-важното. Хората в България вече осъзнават смисъла на благотворителността. Разбират, че това не е само даряване на пари, може да се помага и когато си беден, с труд, с грижа в помощ на човека в нужда." убедена е Вълева.

Наскоро тя натоварила в едно такси подаръци за децата в защитеното жилище в Разград. Като стигнали до къщичките, шофьорът слязал да й помогне да разтовари. И отказал да й вземе пари. „Каза ми:" Ти правиш добро, и аз искам да помогна!" Тогава разбрах, че пътят по който вървим става все по-многолюден и се почувстах истински удовлетронена", не крие вълнението си основателката на „Одисея".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай