Що ни требваше на баир … Съединение?!

Що ни требваше на баир … Съединение?! | StandartNews.com

Всяка уважаваща себе си ламя ще ви каже, че две глави са повече от една. И в преносен, и в пряк физиологичен смисъл. Та само си представете да не го беше имал онзи старостилен 6 септемврий 1885-а? Две държави – един език, един народ, един Господ! Подгонят те нещо по политически причини в Княжеството – беж в Румелията. Па издавай там вестници, попържай комшиите. И още: едната държава с НАТО и ЕС, другата – с Русия. Княжеството – монархия, Румелията – република. Два синода, две агенции „Пътища", две митници – рахат!!! Два национални футболни отбора имат два пъти по-голям шанс да попаднат я на европейско, я на световно, не е ли така? Освен това – контрабандата между Румелията и Княжеството чудесно ще издържа политическите елити и на двете държави без много-много да натежава на народа. Много предимства има, но най-важното –ще имаме отново национален идеал - Съединението. А сега какво?!

Какъв ни е идеалът

Ще се предаде ли Ветко Арабаджиев на специализираната прокуратура или не? Абе, коя Райна ще седне да шие знаме за тази работа, бе?!
Като рекох прокуратура, та се сетих, че името й май е по-подходящо да се изписва като PRокуратура. Специализирана ПиАркуратура. Трудно се сещам за доведено до някакъв що-годе успешен край нейно начинание в последните години. За сметка на това квалификациите и гръмките слова са преизобилни. И преобилно заплатени от данъкоплатеца по-късно, когато набедените ни засъдят из европейските съдилища по правата на човека. Не може ли да се запише някъде, че ако един прокурор три пъти започне проверка и не я докара до обвинение или осъдителна присъда, разходите по четвъртото дело ги плаща от джоба си? Я си представете, че същата толерантност, която имаме към съдебните операции, проявим и към операциите на апендицит?!
За друго ми беше думата – Съединението. Днес сме една държава и сякаш няколко народа, по-разединени от всякога. Вероятно заради това Корнелия заплаши, че социалистите напускат парламента и тръгват сред народа. Да го сплотяват срещу ГЕРБ вероятно. Интересно е само ще навият ли крачоли като Спиро Гулабчев едно време или ще пътуват с мерцедесите. Това не се уточнява, ама предстои да видим тези дни. Само собствениците на мандри малко треперят, защото последния път, когато тръгнаха социалистите сред народа много кашкавал даде фира, много нещо! Създателят на сиромахомилството Спиро Гулабчев настоявал социалистите да ходят без вратовръзки, с вдигнати яки и навити крачоли. Впрочем той е и от първите борци за женска еманципация от модните влияния и като гледаме потомката Корнелия, прихванала е идеологията му по нашите земи! Не е успял дядо Благоев да я изкорени окончателно...
Толкова сме единни и съединени днес, особено в управлението, че се налага военният министър да ходи с каска на заседания на коалиционните партньори. Той вика, че каската е синя – сиреч умиротворител се явявал, но усещането, че всъщност си пази главата, остава. Тя, всяка каска създава подобно усещане. Ето

трима министри бяха без каски и си заминаха

Твърди се, че още рокади щяло да има. Само да се завърне Борисов от Светите земи. Както знаем, премиерът ни обладава висока езикова култура и като казал на летище „Бен Гурион": „И да не забравите да ме заведете там, където евреите плачат" (Стената на плача имал пред вид), любезните домакини тутакси го завели в данъчното. Може пък от там да му е хрумнало да подгони Миньо и Ветко за данъци. Богатите също плачат, нали така?
Дори изборът на нова "Мис Плеймейт" стана повод за разединение. Споровете за това коя е най-достойна избиваха в кресчендо през изминалата седмица, но тази година има наистина забележителна участничка. Галина от Благоевград. Освен, че е татуирала лика и текстовете от песните на народния бард Борис Дали навсякъдепо тялото си, Галина каза, че била придумана да участва в конкурса от 11-годишния си син! Ето какви първи страхотни учебни дни го очакват - като го хване госпожата да разглежда „Плейбой" под чина и се разкрещи „Искам да видя утре майка ти в училище", той спокойно ще й отговори: „Защо чак утре? Можете веднага да я видите – тя е от 19 до 26 страница..." Участничката Галина. Думата идва от участ. Справедливо е някак си, нали?
Като цяло националната ни участ не е за окайване. Нищо, че постоянно се оплакваме. Непрежалимата Вера Мутафчиева твърдеше, че основният ни проблем да не сме единни се дължи на липсата на ..."гладни гробища". Сякаш наистина не сме преживели достатъчно голямо и страшно колективно страдание, което да ни сплоти. (Валери Симеонов се кандидатира, но таргетът му е ограничен до собственици на заведения по морето). И в битов план сякаш също така оцеляването ни е било гарантирано от добрия Господ – да издраскаме някак през зимата, да се хванем за зелено, после - я копривка, я лападец - все ще изкараме някак, без да си даваме много-много зор. И ето -

весело пукат чушкопеците

в началото на ромското лято – пасторал, който дава основание на Каракачанов да каже, че управляващата коалиция е по-стабилна отвсякога. И как няма да е стабилна: населението е заето с готвене на зимнина, после ще започнат „Фермата" и „ВИП брадър", после да мине зимата, да доизядем зимнината и ...те така! А ако се скарат нещо съуправляващите, тичат при бате си Бойко да си получат шамарите и бонбоните, и – обратно на яслата. Добре че имаме президент Радев. Сега пък - като социалистите се изгубят сред народа в агитация – съвсем сал той ще ни остане в опозиция. Той и Христо Иванов, гордо последван от 10 хиляди души във фейсбук...
Затова в седмицата на Съединението и навръх рождения ден на Тодор Живков не е зле да поразмишляваме малко върху не многото важни неща в собствената ни история, които сме сторили сами. Защото един и същи народ се опълчва на Великите сили и прави Съединението и после позволява Тодор Живков да го управлява 33 години! Или всъщност сме повече от един народ в една държава, каквото допускане направих в началото? Вероятно е имало стотици, които са си харесвали губернатора Гаврил Кръстевич и са викали: „Абе, защо ни е на баир лозе?!" Петко Каравелов, например. Но другият народ е надделял. Този, воден от Захария Стоянов и генерал Данаил Николоаев. Чардафонския народ.
Впрочем това с лозето е една от многото странни български поговорки. Защото най-хубавото лозе става на баир! А и гроздето, за да стане вино, трябва да се смачка. Тъй де, да сме живи и здрави и – както съветва Петър Стоянович (правнук на члена на БТЦРК Иван Стоянович) - да използваме празника да кажем на любимия човек до нас: „Бъди моята Румелия!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай