Шефът на ВМЗ започнал кариерата си от Иганово

Шефът на ВМЗ започнал кариерата си от Иганово | StandartNews.com

Инж. Стоенчев гаси пожари, разпуска с лов и обиколки из страната

"Ако трябва да посочим точния човек, който може да бъде начело на сопотската оръжейница, това е настоящият шеф инж. Иван Стоенчев", казват без капка куртоазия хората от града на Вазов. Категорични са, че след взрива във филиала на ВМЗ в Иганово директорът е неотлъчно до хората си и гарантира така необходимото им в момента спокойствие. Подкрепят думите си и с факта, че инж. Стоенчев е начело на държавната фирма от 2000 година, но през целия си професионален път е свързан с предприятието, което преди началото на демокрацията хранеше половин България. Трудностите идват, след като във военната промишленост влизат частните предприемачи и започва преразпределение на пазара. Въпреки това корабът ВМЗ-Сопот изплува от трудностите и продължава да движи икономиката в региона. "И през ум не ми е минавало да се откажа, когато е било най-тежко положението и да отида на работа на по-спокойно място", казва инж. Стоенчев. Причината е чувството му за отговорност и убеждението, че дори и корабът да потъва, капитанът трябва да остане на него до последно. Известно е, че през последните няколко години във ВМЗ не веднъж е имало сътресения, породени от липсата на поръчки и нередовното изплащане на заплатите.

Предприятието затъна в дългове, последваха съкращения на работници. Миналата седмица пък взрив изпепели склад с готова продукция за 21 милиона лева. И сега ще се справим, категоричен е инж. Стоенчев, който признава, че много важна за стабилността на завода е и помощта, която идва от държавата. В същото време в момента се работи по няколко поръчки, а хората редовно си получават заплатите, което също е гарант за сигурност. Ще дадем дори премии за Великден, както имаше допълнителни бонуси по Коледа, каза директорът. Не пропуска да спомене, че ВМЗ изплаща редовно вече и дълговете си, както и че заделя пари за нови машини, което е част от оздравителния план за предприятието, също дело на настоящото ръководство. Не е маловажен и добрият диалог, който шефът на оръжейницата има със синдикатите във ВМЗ, защото при вземането на важните решения добрият и конструктивният тон винаги дават по-добър резултат. Въпрос на личните качества на шефа, казват работниците от завода, които твърдо стоят зад инж. Стоенчев. Той е роден в Карлово през 1968 година. Завършва местната гимназия "Васил Левски" и една година УПК в карловския техникум по механотехника "Христо Ботев".

Следват две години казарма и висше образование в Санкт-Петербургския технологичен университет със специалност инженер химик. Оттам всъщност Иван Стоенчев излиза с гражданска специалност по производство на пластмаси и военна, която е свързана със секретното производство на боеприпаси. Имал предложения да остане на работа в Русия, но се връща в родния град, още повече че докато следва, е стипендиант на ВМЗ. Започва в оръжейницата през 1994 като началник на производство в Иганово. След това става директор на производството в същия цех, а после ръководител на специалното производство на цялата оръжейница. През 2000 година е назначен за изпълнителен директор, какъвто е и до днес с едно прекъсване между 2006 и 2009 година, когато новото правителство сменя всички шефове на държавни фирми.

Вратата на кабинета му е отворена за всеки работник в предприятието, а по време на стачките за заплати преди две години всеки ден му е бил приемен. Не е върнал човек от оръжейницата, който се е обърнал към него за помощ. Днес нямам всеки ден приемен, но пък щом хората не ме търсят толкова често, значи проблемите са по-малко, казва директорът на ВМЗ.
Ако има почивен ден, обича да ходи на лов и твърди, че е от най-запалените ловци. Обича също и да пътува из страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай