Шефът на пожарната: Няма да има уволнени от закритите служби

Шефът на пожарната: Няма да има уволнени от закритите служби | StandartNews.com

Ще бъдат закрити 10 участъка и 2 районни служби – законът го изисква и то не един, а два закона. Това каза пред БНТ директорът на ГД „Пожарна безопасност" главен комисар Николов. Той обясни, че това са изискванията според закона за трима души в екип и второ – Законът за държавния бюджет, съгласно който Народното събрание е гласувало определени средства.

При еднакъв брой хора ние трябва да увеличим състава на дежурствата – това няма как да стане без такива съкращения. Смятам, че пожарни служби са необходими и в Сапарева баня, Паничище, защо не и на Витоша, Златни пясъци, Слънчев бряг?! Пожарната служба сама по себе си не решава проблема с безопасността на отделния гражданин – по-скоро тя е след събитието, посочи гл. комисар Николов.

Не става дума за закриване или за някакви апокалиптични неща – напротив – ще преструктурираме наличния състав – никой няма да бъде уволнен от тези пожарни служби. Ще разглеждаме всеки конкретен случай. Ще посоча точен брой хора, които ще получат предложения да пътуват между 20 и 60 км 7 пъти в месеца и така, че да ги комбинирам по двама – трима. Разходите за път да не са повече от 70 – 80 лева на месец и по-голяма част от тях ще се поемат, посочи той.

По думите му въпреки увеличението на пожарникарите през последните 2 години с 520 служители, този брой отново не е достатъчен да покрие изискванията на закона да има трима души в екип. „Ако законодателят прецени, че в Бюджет 2018 г., 2019 г., 2020 г. може да отдели по-голям процент за тази пожарна безопасност – ние сме готови да възстановим нашето присъствие на тези места", подчерта той.

Преструктурирайки служителите, осигурявайки повече хора в центровете ще стане така, че в част от населението места (10 на брой) ще бъдат изтеглени пожарникарите, а близките села ще бъдат преразпределени за обслужване от съседните служби. "По-добре стоим на терен отколкото преди 10 – 15 години. Учудвам се от ръководството на синдиката защо поставя такива теми – преструктурирането е тема, която не в неговите прерогативи. Управлението не е негова работа", каза още гл. комисар Николай Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай