Шарков разкри стари грешки на болницата с пребитото бебе

Шарков разкри стари грешки на болницата с пребитото бебе | StandartNews.com

Инспекцията по труда и Изпълнителната агенция „Медицински одит" са санкционирали болница, в която акушерка преби 4-дневно бебе, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред Нова ТВ.

От 2012 година досега Изпълнителната агенция „Медицински одит" е направила 11 проверки на тази болница. Шест от проверките са по сигнали на граждани. Констатирано е, че е извършен нерегламентиран транспорт до друго лечебно заведение. Има и установено неспазване на медицинските стандарти в няколко отделения на болницата. „Не съм чел всички доклади на „Медицински одит", уточни Шарков.

Според него в отделението  е имало лош контрол.

„Графиците на всички лекари се изработват от шефа на клиниката, графиците на всички сестри се изработват старшата сестра и се утвърждават от шефа на клиниката и се представят в РЗОК", заяви Шарков.

„Никога не съм си представял, че ще ми се наложи да говоря за един такъв проблем. Няма нищо човешко в една такава постъпка, в началото не можех да повярвам, че такова нещо може да се случи и то да го направи човек, който цял живот единствено и само е работил с деца. Колко дълго време си работил или каква заплата получаваш, не е оправдание за една такава постъпка с дете. Няма нищо по-гадно от посегателството върху дете", коментира д-р Шарков.

По думите му в момента не може да има санкция „закриване на лечебно заведение" за "Софиямед". Това, което се опитваме в момента да направим, е да разпишем текстове в закона - ако едно лечебно заведение получи две последователни отрицателни оценки, да му се отнема разрешителното за дейност, заяви още д-р Шарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай