Северозападът внесе подписка за тунел под Петрохан

Северозападът внесе подписка за тунел под Петрохан | StandartNews.com

Северозападът иска изграждане на тунел под старопланинския проход „Петрохан". Инициативен комитет от Берковица внесе в Народното събрание подписка, подкрепена от 16 600 души от областите Видин и Монтана. Това съобщи Ванина Стоянова, председател на комитета. Инициаторите искат до юни отговор на въпроса кога ще започне изграждането на тунела. Ще настоявме да стартира процедурата за това, изтъкна Стоянова.

Градското обединеие „Единни за промяна" във Видин също поиска тунела като спасително за Северозапада начинание. Написахме писмо с искането до премиера Бойко Борисов, събщи председателят на обединението Росица Кирова. С тунела пътят от Видин до столицата се съкращава с 80 км. Това ще доведе повече инвеститори и ще улесни връзката между Дунав мост 2 и Видин със страната, се изтъква в писмото.

За тунел под „Петрохан" се говори от 1916 година. Тогава ж.п. линията стигнала до Берковица, а при пристигането на първия влак тогавашнте управляващи обещали да започне прокопаването на тунел, който да съкрати пътя до София. Правени са проучвания на терена, разработвани са и идейни проекти, избирани са трасета. Росица Кирова предлага на премиера изграждането на тунела да бъде дадено на концесия на фирми, специализирани в строителството на подземни съоръжения в Еворпа. Те могат да изградят тунела без инвестиции от наша страна. Вложените от тях средства ще бъдат върнати за определен период от таксите за преминаване под планината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай