Северозападът с 3 пъти повече пари от Брюксел

Северозападът с 3 пъти повече пари от Брюксел | StandartNews.com

По старата ОП "Конкурентоспособност" вече са разплатени 2 млрд. лв.

Фирмите от Северозападна България добре се възползват от преференциите за участие в новата ОП "Конкурентоспособност". Три пъти е скочил броят на проектите от Северозападна България в първата схема от новия програмен период 2014-2020 г., заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. От общо 844 подадени проекта, 152 или 18% са от най-бедния регион в Европа - българския Северозапад. За сравнение през изминалия програмен период 2007-2013 г. от всичките 3774 проекти едва 233 са били от тази част на страната.

2,315 млрд. лв. по ОП "Конкурентоспособност" са договорени за стария програмен период. Към момента са разплатени около 2 млрд. лв. "Това означава, че сме на второ място по сертифицирани средства от всички оперативни програми, след програмата за човешки ресурси, която е на първо място", заяви министърът. Основни стратегически държавни проекти, които получават пари по старата програма, са високотехнологичният парк "София Тех Парк" и междусистемната газова връзка България-Сърбия. "Проектът за връзката със Сърбия е фазиран. По старата програма е финансирано основно предпроектното проучване. Същинското строителство от 92 млн. лв. на интерконектора е прехвърлено към новата програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020", каза Лукарски.

Общо 70 фирми се жалват срещу прекратяването на процедурата "Технологична модернизация в малки и средни предприятия". Те са обединени в едно дело, стана ясно вчера. По старата оперативна програма има 29 рискови проекта за 26 млн. лв. Те няколко пъти са били удължавани и имат договори с подизпълнители, по които тепърва ще се правят доставки. Проблемът е дали работата ще приключи до края на годината, отчетоха експертите. Проектите са основно за технологична модернизация и иновации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай