Семейство инженери гонят стреса с гоблени

Синът на Чолакови сменил Фейсбук с иглата!

Семейство инженери гонят стреса с гоблени | StandartNews.com

Синът на Чолакови сменил Фейсбук с иглата

Гобленарството е сред малкото ефикасни лекарства, които ни помагат да се справим с напрегнатото ежедневие, то е хапче антистрес, казва инж. Емилия Чолакова от Кърджали. Тя и съпругът й са превърнали хобито в семеен бизнес. И така 18 години. Вече са трима, защото и синът им Георги помага. 25- годишният млад мъж върви по пътя на родителите си и следва в Техническия университет.

"Шиенето на гоблени е и начин на общуване. Покрай това занимание имам много приятели, с по-младите си общуваме най-вече чрез фейсбук", допълва Еми. В магазина - галерия в центъра на Кърджали, винаги има хора. Някои се отбиват просто от любопитство, за да разгледат, други да си поръчат модел.

"Посетителите са на всякаква възраст, имам редовна клиентка на 80 години и малки ученици", разказва майсторката.
По думите й, когато започва й било доста трудно с намирането на модели, а сега в глобалната мрежа открива всякаква информация и може да черпи всякакви идеи.

"През последните години гобленарството в нашия град се развива. Все повече клиенти идват и искат нещо ново и различно. Много търсени са моделите с по - малко цветове, по - абстрактните. Навярно се следват тенденциите в световното изкуство. При изработването на гоблените се наблюдава смесване на бодове, от значение е и цветът на панамата", обяснява още Емилия Чолакова. Според специалистите бродирането е преди всичко прецизност на изпълнението, но истинското предизвикателство е работата по изработването на схемата на даден гоблен.
Емилия и синът й правят схеми, вече имат и свой каталог. Майсторката обяснява, че за да стане една картина схема е продължителен процес. "Така направихме гоблена "Жожефин". Убедих се напълно, че се е получил след като беше избродиран", обяснява майсторката.

Фирмата на сем. Чолакови разработва модели със специална компютърна програма. Ориентирали са се към тази дейност, защото клиентите вече търсят определени неща, които ги няма на пазара.

Затова разработват схеми от снимки

от картини на художници. "В момента хит са триптихите, обичам също да "правя графики", споделя кърджалийката. В колекцията, разработена от нея, са представени също цветя, портрети, пейзажи.
Все по- силен интерес има към гоблените, при които се използват нови техники и допълнителни материали - мъниста, ламета, ленти. Емилия Чолакова показва гоблен на Св. Георги. "Разработката не е моя. При бродерията тук има съчетание на няколко техники - кръстче, полукръстче, контурен бод, френски възли, използвани са конци с различни катове. Всичко това дава релефност и дълбочина т. е. получава се ефекта на 3D".
Майсторката разказва, че едни от редовните й посетители са нашенци от Турция. Избират различни гоблени. Сред най-търсените гоблени е вилеровия модел - мостът над река Неретва в старата част на босненския град Мостар, изграден през 16 в. и свързващ двете части на града - християнската и мюсюлманската.
Преди време кърджалийци, живеещи в Турция, показали репродукция на картината "Възпитателят на костенурки" от известния художник Осман Хамди бей от 19 век, учил в Париж. Помолили по нея да разработят гоблен. Оттогава моделът е един от най -поръчваните и вече има десетки образци в южната съседка.
"Мъжете много ми помагат.Съпругът ми е майстор по рамкирането, а синът Георги е на "ти"с компютърните технологии", казва инж. Чолакова. Много са дамите, които посвещават свободното си време на това изкуство. Опитна гобленарка си спомня, че започва да бродира преди години, провокирана от една изложба."Казах си, трудно мога да имам картини на велики художници, затова пък мога да ги избродирам. "Да виждаш как под пръстите се ражда нещо красиво, е наистина удоволствие", споделя дългогодишната майсторка, която може да се похвали с повече от 200 модела, сред които и "Слънчогледите" на холандеца Ван Гог.
Сред гобленарките в Кърджали е и Десислава Димитрова. Тя е от малкото, изработили "Тайната вечеря"/ с размери 135 на 50/.

Отнема й близо две години

"Усещането е, че все едно съм нарисувала картина, обичам да шия модели, в които има живот- лица, особено дамски", обяснява кърджалийката, чиято колекция вече наброява 20-на гоблена.
Напоследък по гобленарството се палят все повече млади кърджалийки. Сред тях е и Мирослава Иванова. Скоро изненада ценителките с малък черно-бял гоблен. Любопитното е, че сама го форматира."Реших да направя подарък на съпруга ми за годишнина от сватбата. Намерих снимка със сина. Целият процес ми отне доста време, работих почти няколко месеца. Когато започнах да бродирам, лицата все не се получаваха, едното се наложи "да го разшивам" пет пъти", разказва Мира, която е оператор в телефонен център 112 в Кърджали. Бродирането е любимото й занимание в свободното време, защото така си почива след напрегнати дежурства. Тя обяснява, че шиенето на гоблени е хоби на много нейни колежки.

Готвят изложба напролет

"Няма невъзможни неща, досега съм обучила стотици жени, всеки който има желание, нека заповяда, уроците са безплатни", казва инж. Емилия Чолакова.
От две години нейната фирма с подкрепата на Арт галерия "Кръг" в Кърджали отправят предизвикателство към майсторите-бродирачи. Първата изложба през 2013 се радва на голям успех както сред авторите на гоблени, така и сред зрителите, включително и от съседни на Кърджали градове. През март 2014 в експозицията са представени 125 авторски гоблена. Сред най-големите творби са "Съединението на земята и водата" от Рубенс, изработена от д-р Румяна Ангелова от Кърджали, Айше Али от джебелското село Мишевско показва разработка на класически портрет на Сафие Султан, световно известната съпруга на султан Мурад III и майка на Мехмед III. Несрин Банашък от с. Бял извор, Ардинско представя "Нежна фея" на английската авторка от 19 век Софи Андерсън. На изложбата можеха да се видят уникални разработки по произведения на световни художници, между които Пол Реноар ("Две сестри на терасата"), Густав Климт ("Танцьорка" и "Целувката"), на Салвадор Дали, Хайнрих Бюркел.
Родопчанки вече се подготвят за новата изложба през март. "Интересът към гобленарството е наистина голям. За по-високото качество на предстоящата изложба ще направим предварителна селекция на предоставените бродерии. Все още търсим акцента на експозицията, но ще дадем шанс на по-нови идеи за гоблени, разбира се предимство са прецизната изработка, добра визия, както и съчетание на гоблена с рамка", уточнява инж.Емилия Чолакова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай