Седем успешни дами в US посолството

Седем успешни дами в US посолството | StandartNews.com

Международният ден на жената тази година продължи малко повече. И причината не е часова разлика или различия в календара, а форум, организиран от Посолството на САЩ в България, който събра седем успешни български жени, новаторки и лидери в технологичния сектор. И въпреки че кръглата маса, посветена на IT-сектора, предизвикателствата и концепциите за развитие и приложение на модерните технологии се състоя ден след 8-ми март, атмосферата на тържественост се съчета успешно с тази на неформалност.

Сред дамите, участвали в дискусията е „Развитие на трансатлантическите отношения посредством насърчаване на предприемачеството и лидерството на жените в дигиталния сектор", беше и екс министъра по европейските въпроси и бивш зам.-министър на външните работи Гергана Паси, вече в качеството си на Digital Champion for Bulgaria. Форумът не беше лишен от компетентните мнения на Елица Панайотова, чиято роля в Sofia Tech Park е от ключова важност, както и ръководството на Бизнес парка, на Ива Тодорова от IBM, Нина Благоева от NDB, Нели Илиева от EMC Bulgaria, Нели Йоловска от ICT Media и Миглена Кузманова от ESRI Bulgaria. Приветствие към участниците и публиката, сред които зам.-министър на транспорта и съобщенията, премиерски съветник и президент на водеща компания в областта на доставянето на сателитна телевизия и интернет, отправи новият американски посланик у нас Ерик Рубин. Той посочи, че дигиталният сектор е един от най-бързо растящите в българската икономика и изтъкна преимуществата на страната ни в развитието му, сред които човешкия капитал, потенциала и образованието в областта. Дипломатът обеща да съдейства с всички сили за установяването на контакти и сътрудничество между български и американски компании в областта с цел развитие на малък и среден бизнес и съвместни начинания.

Няколко теми бяха засегнати по време на форума, но най-дискутираните бяха проблемите в полето на образованието и подготовката на кадри, както и най-вече бавното навлизане на модерните технологии и приложението им в държавната администрация. Гергана Паси даде пример от времето, когато е заемала министерски пост и на едно от заседанията на МС е коментирала как носенето на няколко килограмови папки с документи може да се замени с дигитализирането им и работа с тях в електронен вид и как близо 10 години по-късно не се променила фундаментално тази практика. Участниците се съгласиха с нейната идея за всеки проблем да се търси технологично решение, независимо дали става дума за интеграция на малцинствата или за съдебната реформа. Отправи се призив към правителството, независимо кое е то, да обръща внимание на отзивите на гражданите за качеството на услугите и да се опитва да ги подобри в дигитализиран вид. Общо беше мнението, че макар и бавно, България се движи в правилната посока в навлизането на модерните технологии в съвременното предоставяне на услуги и общуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай